Testi ölüm geçti

Hamile kadına,bebeğinin engelli doğabileceği belirtilerek amniyosentez yapıldı. Ancak birden fazla iğne batırılınca hem anne, hem de bebeği öldü. 5 doktor hakkında 6 yıl hapis istemiyle dava açıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2012 Güncelleme 27 Mart 2012, 00:07
Testi ölüm geçti

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da, 4 aylık hamile olan Feride Sağır (30), 19 Ağustos 2011'de hiçbir rahatsızlık hissetmeden Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitti. Kontrol yaptırmak isteyen genç kadına, doktor Nur Ç., "Bebekte down sendromu olabilir, bu nedenle amniyosentez yapmalıyız" dedi. Talihsiz kadının eşi Murat Sağır, doktorun elindeki 9 santimlik şırıngayı 5-6 defa batırması nedeniyle eşinin acıyla bağırdığını ileri sürdü.

'DOKTOR YOKTU'
Ertesi gün kendisine, "Bu şırınga kısa, 11 cm'lik şırınga al" dediklerini belirten Sağır, bu kez tek seferde işlemin yapıldığını ifade etti. Murat Sağır, bir sonraki gün rahatsızlanan eşini yine aynı hastaneye götürdüğünü, burada bebeğin kalbinin durduğunu, hafta sonu olduğu için doktor bulunmadığını ve hiçbir müdahale yapılmayan eşini de kaybettiğini söyledi.

ADLİ TIP ONAYLADI
Sağır'ın şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı. İl Sağlık Müdürlüğü, en fazla 2 kez iğne yapılması ve iki amniyosentez arasında 3-7 gün olması gerektiğini belirtti. Adli Tıp da anne ile bebeğin ölümünün amniyosentez sonucu olduğunu belirtti. Bunun üzerine görevli doktorlar Ahmet K., Veli M., Hamdi Ekrem Ö., Nur Ç. ve Aydın K. hakkında 6 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

DOKTORLARDAN YALAN BEYAN
Olay üzerine İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü de soruşturma başlattı. İl Sağlık Müdürlüğü, mahkemeye gönderdiği soruşturma raporunda şu çarpıcı bilgilere yer verdi: Hastaya birden fazla iğne yapılmıştı. Bulgular ortaya çıkınca uterusu boşaltmak gerekirdi. Doktorlar, işlem yapıldığını belirtti ama hasta tabelasında kayıt bulunmadı.

İŞTE UZMAN GÖRÜŞLERİ:
Prof. Dr. Murat Yayla:
Amniyosentez sonrası anne-bebek kaybı 50 binde bir görülüyor. 10-15 yıllık süreçte ülkemizde toplamda 5 anne-bebek ölümü oldu. Niçin oluyor bilmiyoruz. Bir mikrop kapma olabilir.

Prof. Dr. Sezai Şahmay:
Amniyosentez sırasında bir doktorun hatasının öldürebileceğini aklım almıyor. Bir damar iğnesinden ölüm ne kadar nadirse bu da o kadar nadirdir. Başka bir hastalık tetiklemiş olabilir. Diş çürüğünden, mikrobun kana karışmasından bile insan ölebilir.

AMNİYOSENTEZ NEDİR?
Gebeliğin 15-22 haftaları arasında ceninin içinde bulunduğu sıvıdan uzun bir iğne yardımıyla 15-20 ml civarında sıvı alınması işlemidir. Bu sıvının incelenmesi ile 'Down Sendromu' hastalığı olup olmadığı belirlenir. Bebek engelli ise alınıp alınmayacağı kararı aileye aittir.

ORHAN YURTSEVER