Uğur'lu ayna

Türkiye'nin ilk yüz naklini yaparak adını dünyaya duyuran Prof. Ömer Özkan müjdeyi verdi. Uğur Acar bugün ilk kez ayna karşısına geçiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2012 Güncelleme 02 Şubat 2012, 02:40
Uğur’lu ayna

İÇİNDEKİLER

Yaptığı nakil ameliyatlarıyla bir anda Türkiye'nin gündemine oturan Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar'ın yeni yüzüyle bugün tanışacağını söyledi. Özkan, 19 yıldır yanık yüzüyle yaşayan Acar'ın çok heyecanlı olduğu ve yeni yüzünü ilk kez bugün ayna karşısında göreceğini belirtti. Özkan bu müjdenin yanı sıra Acar'ın yüz naklinin vücutla uyuşmaması durumunda hazırladıkları B planını da açıkladı. Nakil yüzün reddedilmesi halinde hastanın hemen acil nakil listesine alınacağını belirten Özkan, nakil listesinde beklerken, bu arada kendi bedeninden alınan dokuların yama halinde yüzüne nakletmeyi planladıklarını kaydetti. Dünyada bugüne kadar 20 yüz nakli yapıldığını belirten Özkan, bugün kadar yapılan yüz nakillerinde hiç reddetme durumu yaşanmadığına dikkat çekti.

YÜZ KENDİNİ ATARSA DOKU İLE YAMARIZ
Özkan, organın reddedilmesi halinde yüzün tamamını atacağını bu durumda yeniden nakil bekleyen hastalar listesine girecek olan Acar'a yeni bir yüz bağışlanmasını beklerken doku nakli yapacaklarını belirtti. Doku naklinin Acar'ın sırtından, bacağından alınacak dokularla yüzüne yama şeklinde yapılacağını kaydeden Özkan, bu naklin normal bir yüz olmayacağını ancak nakil bulununcaya kadar idare edeceğini aktardı.

BAŞBAKAN ZİYARET EDECEK
Başarılı doktor Prof. Ömer Özkan dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuğu oldu. Başbakan Erdoğan, öğle yemeği verdiği Özkan'a, ameliyatla ilgili sorular sordu. En kısa zamanda yüz nakli yapılan hastayı ziyaret etmek istediğini söyledi. Prof. Özkan, yemeğin ardından Başbakan Erdoğan'ın tebriklerini bir kez daha ilettiğini söyledi. Özkan, Başbakan'a yemekte, "Ameliyatı yapabildiysek sizin sayenizde yaptık. Sağlıkta sağlanan bu gelişim, dönüş sağlanmasaydı biz bu ameliyatı yapamazdık" dediğini aktardı. Özkan, Türkiye'nin nakil konusunda Japonya'ya bile örnek olduğunu ifade etti.


Hüsniye ORAL - Şerife GÜZEL