Büyük Abi'ye ikramiye

'Büyük ağabey' Erhan Tuncel'e, büyük piyango vurdu! Herkes onun serbest bırakılmasını tartışırken ünlü sanık, plazadaki dairesine çekilip dinlenmeye koyuldu. Üstelik 2 yeni müjde duydu: Bedelli askerlikten yararlanabilir, 'öğrenci affı' ile okuluna dönebilir!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ocak 2012 Güncelleme 19 Ocak 2012, 01:51
Büyük Abi’ye ikramiye

İÇİNDEKİLER

Türkiye Hrant Dink suikastı kararı ile sarsıldı! 'Polis muhbiri', 'Büyük Ağabey' Erhan Tuncel "masum çıkınca" ortalık karıştı! Dink cinayetinin "örgüt" işi sayılmayıp "birkaç kişinin marifeti" olarak gösterilmesinin yankıları sürerken Tuncel'e vuran piyango da ortaya çıktı! Erhan Tuncel, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklandığında Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisiydi. Ancak sınıfta kaldığı için okul ile ilişiği kesilmişti. Şimdi özgür kalan Tuncel'in, 25 Şubat 2011'de çıkan "öğrenci affı" yasasından faydalanarak, avukatı aracılığıyla başvuru yaptığı anlaşıldı.

YASAYA GÖRE YAŞI UYGUN
Cezaevinden çıktıktan sonra askere gitmesi gereken Erhan Tuncel'in zamanında başvuru yaptığı için yeniden okuluna dönebileceği öğrenildi. Tuncel, önceki gece götürüldüğü askerlik şubesinde de, yeniden öğrenci olduğu için serbest bırakıldı. Yeniden okul yollarına düşecek olan Erhan Tuncel için müjdeli haberler bu kadarla da sınırlı kalmadı! 1981 doğumlu olan Tuncel, 30 Haziran 2012 tarihine kadar başvuru yapar ve 30 bin lirayı bankaya yatırırsa askere de gitmeyecek. 2011 Aralık ayında Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Ocak 2012'de yürürlüğe giren bedelli askerlik yasasına göre, 1983 yılından önce doğan, 30 yaşından gün alan herkes, 30 bin lira karşılığında bu yasadan faydalanabiliyor...

İTİRAZ EDECEKLER
İşte bu haberlerle mutluluğu katlanan Erhan Tuncel, dün Tekirdağ Askerlik Şubesi'ndeki işlemlerini tamamladıktan sonra İstanbul'a geldi. Lüks bir plazada bulunan dairesinde dinlemeye çekildi. Ünlü sanığın avukatı Erdoğan Soruklu ise müvekkilinin Dink davasından beraat etmesinin beklenen bir karar olduğunu belirterek "Mc Donald's bombalamasıyla ilgili verilen cezayı da temyiz edeceklerini" söyledi. Avukat Soruklu, bu olayın yerinin Trabzon olduğunu belirterek, bu ildeki mahkemelerin görevli olduğunu söyledi. Soruklu, Erhan Tuncel'in okulunu bitirmek istediğini de sözlerine ekledi.

DÜNYA DA ŞAŞTI KALDI
BBC: Şok bir karar! Protestolar yapılıyor.
CNN: 19 zanlı "silahlı örgüt" oluşturmaktan beraat etti. Avukatın yorumuna göre karar bir komedi...
Guardian: Türk mahkemesi, Hrant Dink cinayetinin arkasındaki kişiyi cezalandırdı.
Der Spiegel: Sanıklar, silahlı terör örgütü kurmak suçlamalarından beraat etti. Hrant Dink'in yakınları bu karara sert tepki gösterdi.

TEPKİ ÇIĞ GİBİ

BÜLENT ARINÇ (Başbakan Yardımcısı):
Mahkemenin kararı vicdanları tatmin etmemiştir. Ancak süreç devam ediyor.

ÖMER ÇELİK (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı): Bu cinayette 'örgüt ötesi örgüt' aranması gerekirken 'Örgüt yok' denmesi, vicdanı yaraladı.

ERTUĞRUL GÜNAY (Kültür Bakanı):
Umut karartıcı bir gelişme.

OOMEN-RUİJEN (Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü):
Bu karar, Türkiye'de yargı alanında daha fazla reforma ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor.

KEMAL KILIÇDAROĞLU (CHP Başkanı):
Parasız eğitim isteyen gençleri örgüt üyesi yapanlar, Dink'i öldürenleri örgütsüz yargılıyor.

ŞAFAK PAVEY (CHP VEKİLİ):
Genelkurmay Başkanı, örgüt üyesi, Hrant'ın katilleri değil!

AHMET HAKAN (Gazeteci):
Bütün ırkçı faşistlere inat aşk ile haykıralım: Hepimiz Ermeniyiz, var mı diyeceğiniz?

MEHMET ALİ BİRAND (Gazeteci):
Sanki pişpirik oynayan çocuk kalkmış, 'Hrant'ı öldüreyim' demiş gibi komik bir karar çıktı.

YAVUZ BAYDAR (Gazeteci):
Acılara acı eklediler. Zulümdür, günahtır. Dava yeni başlamıştır.

NİHAL BENGİSU KARACA (Gazeteci):
Dink davası trajedi olarak başladı, parodi olarak sürdü, komedi olarak sonlandı.

MUSTAFA AKYOL (Gazeteci):
Türkiye'de örgütün "devlet"e karşı olanı suçtur. "Ermeni"ye karşı olana bir şey olmadığını öğrendik.

ŞEBNEM BOZOKLU (Oyuncu):
Öylesine bir cinayetmiş. Yazık!

EROL KÖSE (Yapımcı):
Namuslular da cesur olmalıdır...

DDK RAPORUNU BEKLİYORUM
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dink davası ile ilgili kamuoyunda rahatsızlık olduğunu gördüğünü belirtti. Gül, "Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu bitmek üzere. Kesin karar çıktığında tekrar değerlendirme yapılır" dedi.

TEMYİZ SÜRECİ VAR
Başbakan Erdoğan, yaşanan tartışmalarla ilgili "Temyiz sürecini izlemekte, takip etmekte fayda olduğuna inanıyorum. İnanıyorum ki adalet bu noktada yerini bulur. Kamu vicdanı rahat
eğil" dedi.

TAHLİYESİ HAYAL
Hrant Dink cinayeti davasının görüldüğü Özel Yetkili 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yasin Hayal'i, azami tutukluluk süresi olan 5 yılın dolmasına 3 gün kala müebbete mahkum etti. Böylece Hayal'in, infaz yasası gereği 24 yıl 10 ay hapis yatması gerekiyordu. Yargıtay tarafından bu kararın aynen onaylanması durumunda, Hayal, 5 yıldır cezaevinde bulunduğu için 19 yıl 10 ay daha hapis yatacak.

BİR SKANDAL DAHA: SANIK İĞCİ UNUTULDU
Mahkeme, 19 sanık arasında bulunan, Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci hakkında karar vermeyi unuttu. Tutuksuz yargılanan ve kararda ismi 'sehven' yer almayan İğci için 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ek karar verileceği belirtildi. İğci'nin, dönemin İl Jandarma Komutanı Ali Öz ile Yüzbaşı Metin Yıldız'a cinayetten 6 ay önce "bir gazetecinin öldürüleceği" bilgisini verdiği iddia ediliyor.

SAVCI ÖRGÜT PEŞİNDE
Mahkemenin "örgüt yok" kararına karşın ayrı bir dosyadan soruşturma yürüten savcılık, 'örgüt' bağlantısını araştırmaya devam ediyor. Yeni deliller ortaya çıkarsa, dava seyrinin değişeceği belirtiliyor. Özel Yetkili Savcı Muammer Akkaş'ın dosyasında, eski İstanbul Valisi Muammer Güler ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da bulunduğu 30 kamu görevlisine ilişkin "cinayete yardım" suçlaması bulunuyor.

KİMSE MEMNUN DEĞİL
Duruşma Savcısı Hikmet Usta, tüm sanıklar hakkında 'örgüt üyeliği'nden beraat kararı verdiği için mahkemenin kararını temyiz etti. Aynı şekilde Dink Ailesi de temyize gitti. Yasin Hayal ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını temyiz eden dilekçesini gönderdi. Yine 12 yıl 6 ay hapis cezası alan Ahmet İskender ile Ersin Yolcu da temyiz dilekçelerini verdi. Son kararı ise Yargıtay verecek.


Veli SARIBOĞA