Az sonra

Ekrana şaibe karıştı! Kimin, neyi izlediği anlaşılamadı! Reyting operasyonuyla AGB'nin ipi çekilip ölçüme ara verildi. TNS ile anlaşma sağlandı. Televizyon dünyasının önemli isimleri "Kimse merak etmesin, taşlar yerine oturur" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2011 Güncelleme 22 Aralık 2011, 01:28
Az sonra

İÇİNDEKİLER

Reyting savaşlarının ortasına operasyon bombası düştü! Deneklere rüşvet ve pahalı hediyeler vererek izlenme oranlarına hile karıştırıldığı kuşkusu güçlendi. İstanbul polisinin yaptığı operasyon sonrası "izlenme ölçümlerinde usulsüzlük" olduğu tespit edildi. Reytingleri ölçen AGB şirketinin, kamuoyuna gerçek değerleri vermediği anlaşıldı. Bu tespitler üzerine söz konusu firma kovuldu. Türkiye'deki izlenme oranlarını ölçmesi için TNS ile anlaşma yapıldı. Fakat TNS, ölçüme nisan ayında başlayabileceğini belirtti. Piyasada "Kimin az, kimin çok izlendiği gerçek anlamda bilinmeyecek" endişesi doğdu. Ancak TV dünyasının öncü isimleri kaygıları dağıttı: Sektör kendi şartları içinde bu sorunu kısa sürede çözer.

ÇÖZÜM YAKIN

ADEM GÜRSES-ATV GENEL MÜDÜRÜ:
Artık AGB'den veri alma dönemi kapandı. Ölçüm olmadığı zaman da sektör kendine kriterler bulur. Bu saniye bazlı satış olur, başka yöntem olur. Hepimiz çözüm arıyoruz. Kısa sürede bu sorunun çözüleceğine inanıyorum. Hiçbir problem olmaz.

CENGİZ ER-A HABER GENEL YAYIN YÖNETMENİ:
AGB'nin verileri yıllardır tartışılıyordu. Bu hem TV yöneticilerini, hem reklam vereni, hem seyirciyi rahatsız ediyordu. Ölçümün seçilmiş deneklerle değil, digital çözümlerle yapılması gerekiyor. Şaibesiz bir ölçüm sistemi, para kaybını en aza indirecektir.

İBRAHİM ŞAHİN-TRT GENEL MÜDÜRÜ:
Türkiye'de reyting sisteminin manipüle edildiğini artık herkes biliyor. Dolayısıyla sistemin bu şekilde devam etmesi cinayet olurdu. Yeni bir sistem için biraz gecikilmesinin hiçbir sakıncası yok. Biraz sabredip doğru sistemi beklemek gerekiyor.

PROF. DR. ALİ ATIF BİR:
Her şey reytinglere bağlı. Çünkü reklam fiyatları var. Bana göre sistem kendi içinde bunu çözecektir. Yani kurumlar yine AGB ile anlaşarak yollarına devam edecektir. Çünkü hala AGB veri üretiyor. Kanallar fiyat vermeden bireysel olarak veri üzerinden anlaşma yapabilir.

CAN TANRIYAR-YAPIMCI:
En fazla üç ay sıkıntı yaşanır. Ancak sonra dürüst ve demokratik bir şekilde uygulanabilecek bir sistem ortaya çıkar. Zaten Ocak ayı da reklamların en fazla düştüğü dönemdir. Bu nedenle uzun vadede ciddi bir problem olmaz.

HAYAT ALMANYA'DA
atv ekranlarında ilgiyle izlenen "Hayat Devam Ediyor" dizisi Almanya'da da dikkat çekti. Almanya'nın popüler dergisi Grazia, Aralık sayısında diziye yer verdi. Dergide kendisinden yaşça büyük bir adamla evlendirilen Hayat'ın yaşadıkları anlatıldı. Diziyle ilgili yorumda, "Yönetmen Mahsun Kırmızıgül'ün dizisinde, küçük yaşta zorla evlendirilen kızlarla ilgili acı gerçek ortaya konuluyor. Dizinin yapımcıları toplumun uyanmasını ve ülkede bir şeylerin değişmesini ümit ediyorlar. Bu dizi bunu başarabilir mi?" denildi.

MEVLÜT YÜKSEL