Panda eridi

Çaldıkları kamyonları ikiz plaka ve parçalama yöntemiyle satan çete çökertildi. 'Panda Hüseyin' lakaplı çetebaşı 250 bin TL'lik kamyonları 5-6 bin liraya sattığı ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2011 Güncelleme 20 Eylül 2011, 00:00
Panda eridi

İÇİNDEKİLER

İstanbul polisi, 4 ay önce çaldıkları kamyonları sahte evrak düzenleyip yurt dışına satan çete ihbarı alması üzerine teknik ve fiziki takip başlattı. Biri Diyarbakır'da olmak üzere İstanbul'da tespit edilen 36 ayrı adrese 4 gün önce sabah saatlerinde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyona 20'si çevik kuvvet, 30'u özel harekat mensubu toplam 400 polis görev aldı. Elebaşılığını 30 suçtan dosyası bulunan Sabri S.'nin yaptığı 11 kişilik çete ile, teknik takibe takılan ve başka bir otomobil çetesinin Panda Ahmet lakaplı lideri olduğu öğrenilen Ahmet Ö. ve 7 adamı gözaltına alındı.

"EŞŞEĞİN GAZI BİTTİ"
Operasyonda gözaltına alınan 'Panda' lakaplı kamyon hırsızlık çetesinin lideri olduğu iddia edilen Ahmet Ö. (29), emniyetteki ifadesinde suçlamaları kabul etmediği öğrenildi. Diğer otomobil çetesinin lideri olduğu iddia edilen Sabri S.'nin (34) ise her şeyi itiraf ettiği ifade edildi. Telefon takiplerinde kayda alınan şebekenin görüşmelerde yakalanmamak için "Kızı eve götürebildin mi?", "Manitayı eve attın mı?" "Eşeğin gazı bitti" şeklinde şifreli konuştukları ve otomobil için "manita", "eşek" , plaka içinse "gözlük" gibi takma adlar kullandıkları belirlendi.

SATIŞ YURT DIŞINA
Çetenin İstanbul'da çaldıkları kamyonları sahte plaka düzenleyerek Ermenistan, Nahcıvan, İran başta olmak üzere komşu ülkelere değerinin çok altında sattığı öğrenilirken operasyon sırasında Nahçıvan sınır kapısına yakın bir yerde de satılmak üzere yola çıkan bir kamyonun teknik takibe takıldığı ve polis ekiplerince yakalanarak sahibine iade edildiği belirtildi. Çalınan 11 kamyon ile 9 otomobilin bulunarak sahibine teslimedildiği öğrenildi.

5-6 BİNE KAMYON
Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilerek sorgulamaları yapılan 19 kişinin çaldıkları otomobillerin motor ve şase numaralarını değiştirdikten sonra veya sahte belge düzenleyerek değerinin altında piyasaya sattıkları belirlendi. Çete üyelerinin çaldıkları 150 bin lira ile 250 bin lira arasında değerindeki kamyonları 5 bin lira ile 6 bin lira arasında değişen fiyatlarda sattıkları öğrenildi. Kamyonların Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan gibi ülkelere götürülerek satıldığı ortaya çıkarıldı. Piyasayı yaklaşık 4 milyon lira dolandırdığı öğrenilen 2 çete üyesi 19 kişinin ev ve işlerlerinden çok sayıda sahte kamyon ruhsatı, plaka ve tescil evrakları ele geçirildi. Zanlılar işlemlerinin ardından Bakırköy adliyesi'ne sevk edildi.


Emrah GÜNEY