Hayat enerji'si!

6 kardeşiyle devlet korumasına alınan Metin, 'Yurt çocuğu' yorumlarına kulak asmadı. Derslerine dört elle sarılan genç, LYS'de Türkiye 28.'si oldu ve Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği'ne girmeye hak kazandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Eylül 2011 Güncelleme 18 Eylül 2011, 00:00
Hayat enerji’si!

İÇİNDEKİLER

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan örnek bir başarı hikayesi çıktı. Yetiştirme yurdunda büyüyen Metin Turdu (18), üniversite sınavında eşine az rastlanan bir başarıya imza attı. Metin, 1992 yılında Siirt'te dünyaya geldi. 6 çocuklu bir ailenin çocuğuydu. Annesi hayatını kaybedince kardeşleriyle birlikte oradan oraya sürüklendi. 6 kardeş önce Batman'da yaşayan amcalarının yanına gitti. Ancak maddi imkansızlıklar 6 kardeşi burada barındırmadı.

BURSLU OKUDU...
Çaresiz kalan Turdu kardeşler, Malatya Sevgi Evleri Yetiştirme Yurdu'na yerleştirildi. Metin, bir yandan kardeşlerine moral verirken, bir yandan da gelecek hayalleri kurdu. Çevresinden gelen, "Yurt çocuğu" yorumlarına kulak asmayan genç, derslerine dört elle sarıldı. Fen öğretmeninin sayesinde bir dershanede burslu olarak okumaya hak kazandı.

'YARDIM EDECEĞİM'
Sistemli bir şekilde üniversite sınavına hazırlanan Metin Turdu, emeğinin karşılığını da aldı. Metin, LYS'ye ilk girişinde Türkiye 28'incisi oldu ve İngilizce eğitim veren Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü'nü kazandı. Başarılı genç, yakın zamanda eğitim göreceği üniversite kampüsünde objektiflerin karşısına geçti. Yetiştirme yurtlarının "sorun yuvası" olmadığını söyleyen Metin, "Yurda ilk gittiğimde kaygılı ve umutsuzdum. Daha sonra kendimi sıcak ve huzurlu bir ortamın içinde buldum. Gönüllü ders veren hocalarımız vardı ve onlar bize anne-baba gibi davranıyorlardı" dedi. "Artık yurtta kalan kardeşlerime yardım etme sırası bana geldi" diyen Metin Turdu, "Ankara'da durumu yetersiz çocuklarla bir araya gelip, onlara yardımcı olmak istiyorum. İlerde mesleğimi elime aldığım zaman, yurtta yaşayan kader arkadaşlarım için elimden gelenin fazlasını yapmak istiyorum" diye konuştu.

KARDEŞİ AĞABEYİNE ÖZENDİ
Umutsuzlukla başlayıp parlak bir geleceğe uzanan hayat hikayesini anlatırken gözleri dolan üniversiteli genç, kendisi gibi yurtlarda büyüyen insanlara "umut" olduğunu söyledi. Metin Turdu, kardeşinin de kendisine özenerek ders çalıştığını belirterek, "Başarı bir zincir gibidir, uzayıp gider" dedi.

EN BÜYÜK KAYGISI BURS
Siirt'te başlayıp Malatya'ya kadar uzanan yaşamında ilk defa büyük bir şehirde yaşayacak olan Metin Turdu'nun en büyük sıkıntısı burs. Hali hazırda Başbakanlık ve SHÇEK'in verdiği yardımlardan yararlanan Metin'in eline toplamda 500 liraya yakın bir para geçecek. Ne var ki, yol parası ve kitap masrafları Metin'i kaygılandırıyor. Aldığı paranın büyük kısmının bu masraflara gittiğini anlatan üniversiteli genç, kendisine destek olacak bir hayırsever bekliyor.

ENGEL TANIMADI
Yurtta kendisine başarı öyküsü çıkartan Metin, kaderdaşlarına iyi bir örnek oldu. Başarılı genç, "Büyük engeller çalışarak kolaylıkla aşılır" dedi.


Burcu ÇALIK