Mardin kapı şen olur!

Bir zamanlar İstanbul için söylenen 'taşı toprağı altın' sözü, artık Mardinle özdeşleşti. 7 bin yıllık tarihi kentte taş evlerin fiyatı, 2 milyon dolara kadar yükseldi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Eylül 2011 Güncelleme 02 Eylül 2011, 00:00
Mardin kapı şen olur!

İÇİNDEKİLER

İnanç ve kültür turizmi kapsamında dünyanın en gözde merkezi haline gelen Mardin, kıymete bindi. 7 bin yıllık tarihi kentin her metrekaresi değerlendi. 10 yıl öncesine kadar 25 bin TL'ye satılan eski taş evlerin fiyatı, 1 ila 2 milyon dolara kadar ulaştı. Son 5 yılda ise yıl içerisinde yeni binaların değeri 3 kat, eski taş binaların değeri ise 10 kat artış gösterdi.

'HEDEFİMİZ 5 MİLYON TURİST'
Mardin Valisi Turhan Ayvaz, farklı inançlara mensup kişilerin aynı 'şarkı'yı söylediği kente olan ilginin eski ve yeni binaların değerini artırdığını belirtti. 2002'de 50 bin liraya satılan herhangi bir taş evin değerinin bugün 1 milyon TL'ye kadar çıktığını belirten Ayvaz, Mardin'in dünyanın önemli kentlerinden biri olacağını söyledi. Yılda 5 milyon turisti hedeflediklerini belirten Ayvaz, turizme önem vereceklerini belirtti. Ayvaz, "Önümüzdeki 5 yılda Mardin'de 50 butik otel, 10 büyük otel olmak üzere 10 bin yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

DUBAİLİLER'DEN 7 YILDIZLI OTEL
Vali Ayvaz dünyanın birçok ülkesinden yatırımcıların da Mardin'de otel açmak için sıraya girdiğini söyledi. Vali Ayvaz, "En son Dubaililer Mardin'de 7 yıldızlı otel açmak için bize başvurdular" diye konuştu. Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ise Türkiye'nin turizm alanında en çok gelişen illeri arasında Mardin'in birinci sırada olduğunu söyledi. Başkan Ayanoğlu, tarihi kentteki yeniliği şöyle anlattı: "Son iki yılda başlattığımız kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesi ile birlikte Mardin evleri milyon dolarları aştı. Yerli yabancılar Mardin'de butik oteller açmak için sıraya girmiş durumda. Şu an 20'ye yakın butik otel açıldı. Bu da ister istemez evlerin fiyatının milyon dolarları aşmasına neden oldu."

İŞADAMLARI SIRADA...
Mardin'de son yıllarda tarihi evlerin fiyatının trilyonları bulması en çok emlakçıları şaşırttı. Emlakçı Önder Demir, son 8 yılda Mardin'de bulunan tarihi evlere özellikle ünlü işadamların büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Demir, şöyle devam etti: "Mardin turizm alanında son 8 yılda patlama yaptı. 2000 yılına kadar ev sahipleri evlerini satacak insan bulamıyordu. Şimdi 20 bin TL'ye satılmak istenen o evler için trilyonluk rakamlar konuşuluyor."

VENEDİKLE YARIŞIYOR
Sayısız kültüre ev sahipliği yapan Mardin, ünlülerle tanındı! İngiltere Prensi Charles'ın kenti ziyareti, Mardin'in yurt dışındaki tanıtımına katkı sağladı. Tarihi kentte çekilen sinema ve diziler de Mardin'i adeta dünyanın gündemine taşıdı. Yetkililer "Son 8 yılda Mardin'e 4.5 milyon turist geldi. Bu yıl da 1.5 milyon turist bekliyoruz. Mardin böylece İtalya'nın Venedik kentini geçti" dedi.