Y'eti'şin! Zehir

Kütahya Simav'da bulunan Eti Gümüş'te 800 işçinin 150'sinde ağır metal zehirlenmesi belirlendi. Gece yarısı imdat çağrısı yapılan Bakan Faruk Çelik, devreye girdi. Bölgeye 'acil' olarak iki müfettiş gitti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2011 Güncelleme 17 Temmuz 2011, 17:27
Y’eti’şin! Zehir

İÇİNDEKİLER

Depremle sarsılan Kütahya'nın Simav İlçesi, şimdi de "siyanür" skandalının içine düştü! Bölgede faaliyet gösteren Eti Gümüş A.Ş.'nin sinayür dolu olan barajlarında birkaç set yıkılmış, bölge halkı büyük panik yaşamıştı. Hatta üzerine bir de 5.9 şiddetindeki Simav depremi eklenince siyanür krizi daha da artmıştı. Tartışmalar, endişeler sürüp giderken korkulan oldu! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e gece yarısı gelen bir telefon, olayın korkunç boyutlarını ortaya koydu.

HIFZISSIHHA TESPİT ETTİ
Acil gelen telefonda, Kütahya'daki Eti Gümüş A.Ş.'ye ait fabrikada çalışan toplam 800 işçiden 150'sinde ağır metal zehirlenmesi tespit edildiği bildirildi. Üstelik bu konuda rapor veren merkez, Hıfzıssıhha Müdürlüğü'ydü. Fabrikanın atıklarının zehir saçtığı konusunda artık hiçbir kuşku kalmamıştı. Bakan Faruk Çelik de bunun üzerine iş sağlığı alanına bakan bürokratlarını topladı. Geç saatlere kadar süren toplantının ardından "acil" alarmı verildi. Çok hızlı şekilde Simav'a 2 müfettiş gönderildi.

BAKAN DÜĞMEYE BASTI
Bakan Çelik, gelişen olayı şöyle anlattı: "Gece telefon geldi Simav'dan. Şirkette 800 işçinin 150'sinde ağır metal zehirlenmesi belirlenmiş. Hemen ilgili birimlerimizle gece toplandık, valilikle irtibata geçtik. Risk oluşturan alanlarla ilgili yeni talimat gönderildi. Asıl olan işçinin sağlıklı ortamda yaşayabilmesi, çalışma ortamının iyileştirilmesi. Müfettişlerin denetiminin ardından ne yapacağımıza karar vereceğiz."

KÖY HALKI TEDİRGİN
Yaşanan bu olay, bölge halkını da büyük oranda tedirgin etti. Bir yandan depremin açtığı yaraları sarmaya çalışan Simavlılar, bir yandan da içtikleri sudan, soludukları havadan korkar oldu. Baraj gölünün civarında yaşayan köy halkı, içlerinden çoğunun rahatsızlandığını belirterek kendilerine tetkik yapılmasını istedi. Vatandaşlar, "Burada sadece işçiler değil bizler de siyanürden etkileniyoruz. Yetkililer bir an önce buraya gelip müdahalede bulunsun. Yoksa hepimizin hayatı büyük tehlikede" dedi.


Hazal ATEŞ