Ayıp katar

TCDD'nin dergisinde skandal bir yazı yer aldı. 'Erzurum kızları, İstanbul'a kaçar, çam dibine yatırıldıktan sonra döner' sözleri kadınları çok kızdırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Şubat 2011 Güncelleme 18 Şubat 2011, 09:34
Ayıp katar

İÇİNDEKİLER

Skandal raydan çıktı! Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) aylık seyahat ve aktüalite dergisi "Raillife"ın Şubat sayında "Trenden kaçan oğlan" başlıklı bir yazı yer aldı. Yazıyı okuyanlar gözlerine inanamadı. Çünkü derginin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olan Mehmet Aycı imzalı yazıda, Erzurum kadınları için şu ifadeler yer aldı.

'KIZ GİTTİM, KADIN DÖNDÜM'
"Mustafa Çetin Baydar anlatmıştı: Tren Erzurum'a geldikten sonra Yeşilçam'da artist olma heveslisi Erzurum kızları, trenle İstanbul'a kaçarlar, türlü maceralar yaşadıktan hatta çam dibine yatırıldıktan sonra, tabii artist olamadan ancak 'kız gittim, kadın geldim' havasında tekrar memleketlerine dönerler. Yeşilçam'a varmadan yolda, (İstanbul'da ikna edilenler ayrı, pişman olanlar da ayrı) film çevirmeye başlayanlar... Yandı gülüm keten helva hikayesidir. Ve bu hikayenin kaçıs kısmı trenledir. Memleketimde kaç kız bavulunu günler önce hazırlayıp dağlar yakışıklısına kaçar gibi trenle artist olmak için kaçmıştır, bunun istatistiği yoktur, Allah bilir. Kaçanlardan artist olan var mıdır, bu da sinema tarihçilerimize, ne sinema tarihçisi, özenti tarihçilerimize sorulmalıdır. Tren sadece kaçışa tanık olmuştur, vallahi de billahi de bu işte vebali yoktur."

SİYAH ÇELENK KOYACAKLAR
İşte bu satırları görenler isyan bayrağı açtı. Türk Kadınlar Birliği Derneği Erzurum Başkanı Sevim Çebi, yazıdan büyük rahatsızlık duyduklarını söyledi. Erzurum Kalkınma Vakfı Kadın Komisyonu temsilcisi Yıldız Oluroğulları da, yazıyı "alçakça" bulduğunu ifade etti. Bu arada Erzurum'daki kadın örgütleri, sosyal paylaşım sitelerinde bugün saat 11.00'de Erzurum Garı önünde toplantı çağrısı yaptı. Kadınlar, burada, dergide yazılanları "siyah çelenk" koyarak protesto edecek.