1,5 milyon öğrenciyi ilgilendiren itiraz

27 Mart'taki yaz saati uygulaması, üniversite giriş sınavına denk geliyor. Öğrenciler, saatlerin ileri alınmasını ya da sınav tarihinin değişmesini istiyor.

Giriş Tarihi 18 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 18 Şubat 2011, 08:55
1,5 milyon öğrenciyi ilgilendiren itiraz

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasına geçilmesi için hazırladığı kararname taslağını Bakanlar Kurulu'na sundu. Buna göre, saatlerin 27 Mart 2011 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınması, 30 Ekim 2011'de de 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması planlanıyor. Taslak kabul edilirse üniversite adayı yaklaşık 1,5 milyon öğrenci bu durumdan olumsuz etkilenecek. Çünkü yaz saati uygulamasının başlayacağı 27 Mart tarihi, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile aynı güne denk geliyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, gençlerin hayatında dönüm noktası olan YGS'de sorun yaşanmaması için uygulamanın ertelenmesi veya sınav tarihinin değiştirilmesini istiyor.

Gülan, yaz saati uygulaması kesinleşmeden önce YGS ile aynı tarihte yapılmasının bir kez daha değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Saatlerin alındığı gecenin sabahında 1,5 milyona yakın öğrenci, hayatlarının belki de en önemli sınavına girecek. Tüm öğrenciler tek tek aranıp saat değişikliği konusunda uyarılsa bile mutlaka sorunlar yaşanacak. Saatlerin ileri alınması bir tek öğrencinin bile başarısını etkilerse, bunun vebalini kim ödeyecek?" diye soruyor. İnsan vücudunun neredeyse 1 hafta kendisini yeni duruma ayarlayamadığına dikkat çeken Gülan, "Öğrencilerin uyku saatleri, kahvaltı saatleri olumsuz etkilenecek. Öğrencilerin hayatıyla kumar oynanmaz. Hiçbir sorun çıkmasa sadece öğrencilerin yaşayacağı stres bile olumsuzlukları beraberinde getirecektir." diyor.

Uluslararası alanda saat değişikliği yapılması durumunda ülke içinde saatlerin ileri alınmasının aynı gün saat 15.00'ten sonra yapılmasını öneren Gülan, şöyle devam ediyor: "Teknik olarak mümkünse uluslararası alanda entegrasyon sağlansın, ama saat değişikliğinin ülke içinde uygulanması 27 Mart saat 15.00'ten sonra yapılsın. Ya saatlerin ileri alınması sınav sonuna ertelensin ya da ÖSYM sınav tarihini değiştirsin."

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Suat Sabri Aslan da, saatlerin ileri alınmasının, ergenlik dönemindeki gençler için hayatlarının en önemli sınavına girme hazırlığındayken stres oluşturacağını belirtiyor. Stresin sınav başarısını olumsuz etkileyeceğini dile getiren Aslan, "Her zamankinden erken veya geç uyanan, işlerini her zamankinden erken veya geç yapmaları uykululuk haline neden olur. Bu durum, biyolojik ritmin değişmesine yol açar. Biyolojik ritmin değişmesi, öğrencilerin reaksiyon gösterme, hızlı karar verme, problem çözme ve heyecan gibi yetilerini olumsuz etkiler." uyarısında bulunuyor.