İnsanlığa Irak ABD

WikiLeaks internet sitesi ABD'nin Irak'taki kanlı yüzünü 400 bin belgeyle deşifre etti. Dökümanlar; işkenceleri, ölüm mangalarını ve sivil katliamlarını gözler önüne serdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2010 Güncelleme 24 Ekim 2010, 20:00
İnsanlığa Irak ABD

İÇİNDEKİLER

Adı Farsça'da "Tanrı'nın vergisi" anlamına geliyordu. Kanlı bıçaklı olduğu İran bile Irak'a "Cennet yeri" anlamına gelen "Behiştabaz" diyordu. Ancak o cennet 20 Mart 2003'te dehşetin başlangıç adresi oldu. ABD'de bulunan ve silah sanayisinden paralar kazanan karanlık lobilerin etkisi, Irak'taki cehennemin fitilini yaktı. ABD, Saddam'ı bahane edip "Demokrasi ve özgürlük" vaatleriyle Irak'a girdi. Ancak ne demokrasi ne de özgürlük 7 yıldır Irak'ın kapısından geçmedi.

WikiLeaks internet sitesi de ABD'nin kanlı sırlarını deşifre etti. Site, 2004-2009 yılları arasındaki 400 binden fazla belgeyi açıkladı. Söz konusu raporları inceleyen Iraq Body Count (Irak Ceset Sayımı), 66 bin sivilin ölümünün görmezden gelindiğini yazdı. ABD vahşeti belgelere şöyle yansıdı: 2007'de bir Apache helikopteri, 2 Iraklı'yı öldürdü. Deniz piyadeleri, bir aracın camından ışık yansıyınca ateş açtı. Otomobildeki anne öldü, eşiyle 3 kızı yaralandı. Keskin nişancı, eşofmanlı bir Iraklı'yı vurdu. Bağdat'taki köprüde düzenlenen saldırı sırasında paniğe kapılan Iraklılar birbirini ezdi, 950 kişi öldü. Irak Başbakanı Maliki'nin ölüm mangalarıyla bağlantısı olduğu iddia edildi. Bu arada ABD belgeleri taramak için 120 kişilik bir ekip kurarken Birleşmiş Milletler de soruşturma başlattı.