Ramazan ayının sona ermesi ve bayramın yaklaşmasıyla sofralarla ilgili planlar yapılıyor, hamur işi ve tatlılar başroldeki yerini almak üzere hazırlanıyor. Ramazan ayında uzun süre açlığa alışmış olan sindirim sisteminin bayramda zorlanması ise bazı sağlık problemlerini beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle uzmanlar, bir aylık oruçta dengesi değişen mide-bağırsak sistemine fazla yüklenmemek gerektiğine dikkat çekiyor.
Bir aylık oruç döneminin sonunda gelen bayram beslenmesinde aşırıya kaçmanın ve dengesiz beslenmenin ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğine vurgu yapan Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenmeyle ilgili 7 öneriyi şöyle anlatıyor:
Ramazan ayının sona ermesi ve bayramın yaklaşmasıyla sofralarla ilgili planlar yapılıyor, hamur işi ve tatlılar başroldeki yerini almak üzere hazırlanıyor. Ramazan ayında uzun süre açlığa alışmış olan sindirim sisteminin bayramda zorlanması ise bazı sağlık problemlerini beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle uzmanlar, bir aylık oruçta dengesi değişen mide-bağırsak sistemine fazla yüklenmemek gerektiğine dikkat çekiyor.
Bir aylık oruç döneminin sonunda gelen bayram beslenmesinde aşırıya kaçmanın ve dengesiz beslenmenin ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğine vurgu yapan Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenmeyle ilgili 7 öneriyi şöyle anlatıyor:
1- Bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlayın:
Bayram sabahı bütün sevdiklerimiz yanımızda olduğu için onları en iyi şekilde ağırlamak isteriz. Ancak aklınıza hemen kızartmalar, hamur işleri, börekler çörekler gelmesin. Bu tür ağır yiyecekler yerine mideyi yormayacak sizi güne hazırlayacak sağlıklı kahvaltılıklar seçilmelidir. Peynirli omlet, menemen, mantarlı omlet, tam buğday unuyla hazırlanmış krep, tost çeşitleri, soslu sebze sote sağlıklı kahvaltılar için örnek sayılabilir. Unutulmamalıdır ki güzel bir sunumla servis edilen bu sağlıklı tercihler sevdiklerinizi mutlu edecektir.
2- Öğle ve akşam yemeği menülerini dikkatli seçin:
Sağlıklı bir kahvaltıyla güne başladıktan sonra diğer öğünlerde de aynı hassasiyet gösterilmelidir. Öğlen yemeği et ise akşam sebze olmalı pişirme yöntemi olarak kızartmadan kaçınılmalıdır. Çorba, salata, yoğurt ana yemeklerin yanında mutlaka yenmeli, pilav ve makarnadan kaçınılmalıdır. Özellikle tatlı yemekten uzak durulmalıdır. Tatlı yenilecekse eğer sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Yemek saatlerine de özen gösterilmelidir. Öğün geciktiğinde veya atlandığında şeker düşmesine (hipoglisemi) bağlı olarak tatlı tüketim isteği artarken, yemek porsiyonları büyüyecektir. Bayram da en sık olarak karşılaşılan bu durumu azaltmak için bayram ziyaretleri mümkün olduğu kadarıyla öğün saatlerine göre planlanmalıdır.