Emlak Konut’tan kampanya müjdesi

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, yeni bir kampanya başlatacaklarının müjdesini verdi. Kurum, uygun faiz oranları oluşturmak için Emlak Konut’un dairelerdeki payından faiz talep etmeyeceklerini açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ocak 2018 Güncelleme 10 Ocak 2018, 00:03
Emlak Konut’tan kampanya müjdesi

İÇİNDEKİLER

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Ocak-Mart döneminde yeni bir kampanya başlatacaklarını açıkladı. Bu konuda Emlak Konut'un proje yüklenicileriyle bir toplantı yaptıklarını kaydeden Kurum, kampanyadaki faiz oranı ve vade sürelerinin her proje için ayrı olacağını belirtti. Daha önce basına yansıdığı gibi 84 ay sıfır faizli bir kampanya düzenlemeyeceklerini anlatan Murat Kurum, "Bu yaklaşık yüzde 37 faiz anlamına geliyor. 84 ay sıfır faizli krediyi ne bankalar, ne şirketler verebilir. Ama mesela 84 aya yüzde 0.30 faiz olur. Veya 72 ay, 48 ay için ayrı vade oranları olabilir" dedi. Bu kampanyada uygun faiz oranları oluşturmak için Emlak Konut'un projelerdeki payından faiz talep etmeyeceğini anlatan Murat Kurum, şunları söyledi: "Örneğin vatandaş 500 bin liralık bir konut alacak. Yüzde 10 peşinat, yüzde 10 ara ödeme olsa, 400 bin lira için konut kredisi kullanacak. Bunun yüzde 40'ı, yani 160 bin lirası Emlak Konut payı. Biz bunun için faiz talep etmeyeceğiz. Kalan kısmı için banka kredisi kullanılacak. Dolayısıyla hem vatandaşın taksit tutarı azalacak, hem de bankalar daha fazla kişiye konut kredisi kullandırabilecek."

DÜZELTME YILI
Kampanyaya GYODER ve KONUTDER'in de dahil olacağını ifade eden Kurum, "Fiyatların dip yaptığı şu dönemde, bu kampanya konut almak isteyenler için büyük fırsat oluşturacak" diye konuştu. 2017'nin ilk 3 çeyreğinde inşaat işçilik endeksinin yüzde 12, maliyet endeksinin yüzde 25 arttığını, buna karşılık konut fiyatlarının 2011'ler seviyesine gerilediğini anlatan Kurum, "2018'in düzeltme yılı olacağını, yılın sonuna doğru fiyatlardaki artışın enflasyon oranının üzerine çıkacağını öngörüyoruz" dedi. Maliyetlerdeki artışların konut fiyatlarına yansıtılamadığını da dikkat çeken Kurum, şu anda bazı projelerde maliyetine, bazı projelerde ise maliyetinin altında fiyatlarla satış yapıldığını dile getirdi. Bunun da sektörde artık lüks proje yapmama gerekliliğini doğurduğunu kaydeden Kurum, şöyle devam etti:

MÜTEVAZI PROJE YAPACAK
"Birçok projede abartılı sosyal tesisler, pahalı dış cephe kaplamaları, yüzde 35'i ithal ürünlerden oluşan lüks mahal listeleri görülüyor. Artık bunun yerine mimariyi ve teknik kaliteyi öne çıkaran, daha mütevazı ve muhafazakar malzemelerle konut üretmemiz gerekiyor. Ayrıca bu konuda vatandaşlarımızın da metrekareden biraz fedakarlık etmesi gerekiyor. Biz Emlak Konut olarak kaliteyi ön planda tutarak daha muhafazakar mahal listeleri olan projeler yapacağız. Yüklenicilerimizi de bu konuda uyarıyoruz. Uymayanların projelerini geçirmiyoruz."

10 MİLYAR LİRALIK 8 İHALE
2017'yi 1.1 milyon metrekare alan satışı ve 7.7 milyar liralık rekor ciroyla kapatan Emlak Konut GYO, 2018'de 7.25 milyar lira ciro hedefliyor. Geçen yılki hedeflerini yüzde 97 oranında yakaladıklarını açıklayan Murat Kurum, 2017 net kâr beklentilerinin ise 1.8 milyar lira olduğunu söyledi. Kurum ayrıca, geçen yıl 1.27 milyar lira değerinde arsa alımı gerçekleştirdiklerini, 9 büyük ihale ile 13 milyar liralık bir değer oluşturduklarını da anlattı. 2018 için 7.25 milyar lira cironun yanı sıra 830 bin metrekare bağımsız birim satışı ve 1.8 milyar lira net kâr hedeflediklerini kaydeden Kurum, "Bu yıl 5.3 milyar liralık arsa portföyümüz içerisinden İstanbul'da Küçükçekmece, Şişli, Bakırköy, Florya, Çekmeköy, Bahçekent, Ankara'da Saraçoğlu ve Samsun'daki arsalarımızın ihalesini gerçekleştireceğiz. Bu ihaleler sonucu piyasaya 10 milyar liralık yeni iş sürmüş olacağız" dedi.

Yavuz KARAMAN