Ev satışında vergi kaybı yıllık 2 milyar dolar

Konut satışlarında, eksik beyan nedeniyle yıllık 2 milyar dolarlık vergi kaybı oluştuğunu söyleyen Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, kaybın önüne geçilmesi için Dubai modelini önerdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2017 Güncelleme 09 Aralık 2017, 00:00
Ev satışında vergi kaybı yıllık 2 milyar dolar

İÇİNDEKİLER

Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'de aslında yıllık 160 milyar dolarlık konut satıldığını ancak bunun 110 milyar dolarlık kısmının beyan edildiğini belirterek, "50 milyar dolarlık kısım beyan edilmiyor veya eksik beyan ediliyor. Bu da 2 milyar dolarlık vergi kaybı demek" dedi. Emlak sektöründe çok ciddi vergi kaçakçılığı yaşandığına dikkati çeken Taş; tüm emlakçıların, kurumsal emlakçılar gibi faturalı çalışması, devletin bunu sağlaması gerektiğini vurguladı. Taş, "Böylece vergi kaybı en aza iner. Biz bunun için Dubai modelini öneriyoruz" diye konuştu.

YÜZDE 45'İ YENİ
Yıllık satılan 110 milyar dolarlık konutun yaklaşık 45 milyar dolarlık bölümünün yeni konutlar olduğunu anlatan Taş, markalı konutların yıllık satış içindeki payının sadece yüzde 7 olduğunu vurguladı. Çok sayıda markasız proje bulunduğunu ifade eden Taş; arsa, tarla, ofis, işyeri, dükkan, endüstriyel bina ve hastane gibi konut dışı gayrimenkullerin satışlarının açıklanmadığını, burada da yıllık satış rakamının 1 milyon adedi bulduğunu bildirdi.