Sultanbeyli yeni Fikirtepe oluyor

Sultanbeyli'de mülkiyet sorununun çözümünde sona yaklaşıldı. 100 yıllık sorunun aşılması ile birlikte hisse sahiplerinin kaderi değişecek...

Giriş Tarihi 08 Nisan 2012, 00:00 Güncelleme 08 Nisan 2012, 09:57
Sultanbeyli yeni Fikirtepe oluyor

İÇİNDEKİLER

298 bin kişinin yaşadığı, Sultanbeyli'de afet odaklı dönüşüm için geri sayım başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 15 mahalleden oluşan Sultanbeyli'de deprem ve afet riskini en aza indirmek için düğmeye bastı. Bakanlık önderliğinde bölgenin mülkiyet sorununun aşılması için somut adımların atıldığını belirten Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, yakın zamanda bu sorunun aşılacağını söyledi. 298 bin kişinin yaşadığı ilçede sadece 104 kişinin tapuda üzerine kayıtlı malı olduğunu belirten Keskin, "Ancak buradaki mülkiyet sorunu Hazine arazisi işgali ile oluşmadı. Mülkiyet sorunu 100 yıllık bir sorun. Sultanbeyli Belçikalı Frans Flipson isminde bir tüccara aitmiş. Flipson İstanbul'dan ayrılınca arazileri satmak istemiş ancak arazilerin tapuları ve orman sınırları konusunda problem yaşayınca satış işlemi gerçekleştirilememiş ve Türkiye'den ayrılmış. Flipson'un ölümünden sonra ise varisleri tarafından araziler bugünkü hissedarlara satılmış. Yani herkes parasını ödemiş ama araziye hissedar olmuş" bilgisini veridi.

Emsal artışı bekleniyor

Mülkiyet sorununun aşılması ile birlikte ilçede afet odaklı dönüşüm başlayacak. Vatandaşın haklarının korunmasının öncelikli konu olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ilçede önceliğin burada yaşayan hissedarların haklarını korumak olduğunu söyledi. Mülkiyet sorunu çözülünce bölgeye çok sayıda müteahhitin girmesi de kaçınılmaz olacak. Fikirtepe modelinin burada da uygulanması bekleniyor. Bu da ilçenin genel yapısına ters düşmeyecek şekilde emsal artışlarının yapılacağını gösteriyor.

Simsarlar işbaşında

Deprem ve afet odaklı dönüşümle yıldızı parlayacak olan ilçenin şu an için en büyük sorunu bölgede çok fazla simsarın dolaşması ve hisse sahiplerinin ellerinden hisselerini alması. Bu konuda Belediye başkanının da bir hayli dertli olduğu görülüyor. Hüseyin Keskin, her fırsatta vatandaşlarını bu konuda uyardıklarını, ticari ve siyasi amaçlarla uzun yıllardır Sultanbeyli'de yaşayan vatandaşların zilliyet haklarını düşük fiyatlarla simsarlara kaptırmamalarını söylediklerini belirtiyor.

Bölgenin zayıf yönleri

İlçede mülkiyet sorunu ve simsarların hisse toplayarak deprem ve afet dönüşümünün önüne geçip rant peşinde olması ciddi bir risk olarak karşımıza çıkıyor. Hisse sahipleri arasında birlik olmaması ve farklı talepler de zayıf yönler arasında sayılıyor.