Maliye ev sahibinin kapısını çalacak

Daha önce 4 evi olanları uyaran Maliye bu defa 2 evi olan 750 bin ev sahibine beyanname gönderecek.

Giriş Tarihi 08 Şubat 2012, 00:00 Güncelleme 08 Şubat 2012, 09:21
Maliye ev sahibinin kapısını çalacak

İÇİNDEKİLER

Bakan Şimşek "Kapımızı hiç çalmayanların kapısını çalacağız" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yöne dönemde önemli reformlar için hazırlık yaptıklarını açıkladı. Şimşek bu çalışmaların başında önceden hazırlanmış kira beyanname sisteminin geldiğini hatırlatarak bu konuda şu bilgileri verdi:

* Bizim veri ambarından, beyan bilgilerinden, tapudan, bankalardan ve sigorta pirimlerinde elde ettiğimiz bilgileri esas aldık.

* Vatandaşa kolaylık olsun diye emlak beyanlarını doldurduk internet veya vergi daireleri aracılığıyla mükelleflerin onayına sunucağız.

SMS ve e-mail gönderdik

* Şubat boyunca testler yapılacak. Mart ayında kira geliri elde eden ev ve bina sahiplerine doldurulmuş beyanname yollanacak.

* Burada beyan sistemi esas olduğu için mükellefin onayını baz alacağız. Geçen yıl 451 bin mükellefe mektup göndermiştik. Şimdi 750 bin mükellefe doldurulmuş beyanname yollayacağız.

* Vatandaş gelsin kapımızı çalsın diye beklemiyoruz. Biz onların kapısını çalıyoruz. Hatırlatıyoruz. Milyonlarca SMS, mektup, e-mail gönderiyoruz.

* Her ay çıkıp hatırlatmalar yapıyoruz. Proaktif çalışıyoruz. Beyanname sistemini daha önce 4 ve üstü sayıda gayrimenkul geliri elde eden mükelleflere uygulamıştık. Hepsi gelip vergisini ödedi.

* Sisteme ilgi göstermeyen, şüphelendiğimiz mükellefleri incelemeye alabiliriz. Beyanda bulunursanız stopaj bellidir. Biz gelir bulursak o zaman 5 yıllık faizi ve cezasını gecikme faiziyle onlardan talep ederiz.

İki öncelikli konuları var

Şimşek, gelir vergisinde reform çalışmalarının da devam ettiğini ve bu konudaki ülke örneklerini de incelediklerini de anlatarak "İlk Maliye Bakanı olduğumda masamda bir uluslararası kuruluşun gelir vergisinde hangi ülkeler başarılı, ne yapıyorlar diye bir çalışma vardı. Bu çalışmanın bazı unsurlarını yansıtmaya çalışıyoruz. Bizim için iki öncelikli alan Gelir vergisi reformu ve Vergi usul kanunu güncellemek" şeklinde konuştu.

Mevduatta vadesine göre vergi ayarlaması

Hükümetin tasarrufları artırma yönündeki çalışmalarının sorulması üzerine konunun vergi boyutu hakkında bilgi veren Bakan Şimşek, mevduatta farklı vadelerde farklı vergi oranlarının uygulanmasının gündemde olduğunu söyledi. Şimşek, "Maalesef mevduatın yüzde 80-85'i 3 ay veya 3 aydan az bir vadeye sahip. Bu vadeyi uzatmak için belki, gelir vergisinde vadeye göre farklı vergi oranları belirleme yetkisini Bakanlar Kurulu'na alacağız. İkincisi bireysel emeklilik vergisel teşvik boyutunu yeniden masaya yatırıyoruz."