Yerli otomobil 20 bin lira

Yerli otomobilin detayları belli oldu. Vergi ve teşvik öncesi fiyatı 20-25 bin TL olacak. B ve C segmentinde 200 bin adet üretilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2011 Güncelleme 30 Eylül 2011, 00:00
Yerli otomobil 20 bin lira

İÇİNDEKİLER

Avrupa'nın en hızlı büyüyen otomotiv pazarı Türkiye'de, yerli oto için ikinci adım 50 yıl sonra atıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "babalar"ı davet ettiği yerli otoda, 8 ay sonra ilk çalışma hükümete sunuldu. Türkiye'de üretim ve satış yapan yerli yabancı tüm otomobil markalarının oluşturduğu Otomotiv Sanayii Derneği'nin hazırladığı rapor Sanayi Bakanı Nihat Ergün'e iletildi. Rapor hakkında bilgi veren Ergün, "Vergi ve teşvik öncesi satış fiyatı 20-25 bin TL olan bir otomobilin üretimi, tasarımı, pazarlanması iç pazar açısından hesaba katıldı ve üretimle ilgili çalışmalar bu çerçevede yapıldı" dedi.

MALİYET 5'TE 1 DÜŞECEK
Bu fiyatın 2.5 milyar euro yatırım, 900 milyon euro satış ve pazarlama yatırımına göre belirlendiğini anlatan Ergün, "Bu yatırım tutarları, verilecek teşviklerle daha da aşağı inebilir. Bu durumda aracın fiyatı düşer" dedi. Ergün, bu yatırımı Türkiye'de üretim yapan bir otomobil firmasının yapması halinde satış ve pazarlama yatırımının sıfıra ineceğini, 2.5 milyar euroluk yatırımın da beşte bir oranında azalacağını vurguladı. Ergün, B ve C segmentinde olacak yerli otomobilin 4 yıl içerisinde 200 bin adet üretilmesinin planlandığını vurguladı.

BABAYİĞİTLER ÇIKACAK
Bakan Ergün, OSD'nin üzerine düşeni yaptığını, bundan sonra bir babayiğidin çıkıp "Ben de varım" demesini beklediklerini belirterek, "Birden fazla babayiğit çıkacağını gördüm. İşi yabancılar da üstlenebilir" dedi.