Diyarbakır'da arsa fiyatları çıldırdı

Diyarbakır, arsa fiyatında 5 yılda meydana gelen 50 kat artışla “taşı toprağı altın” olarak tanımlanan İstanbul'a adeta nispet yapıyor.

Giriş Tarihi 02 Mart 2011, 00:00 Güncelleme 02 Mart 2011, 12:48
Diyarbakır’da arsa fiyatları çıldırdı

İÇİNDEKİLER

Yaşanan siyasi olaylarla sık sık gündeme geldiği için kimi iş çevrelerince "yatırım ortamının uygun" olmadığı dile getirilen Diyarbakır'da, tarla ve arsa fiyatındaki yükseliş adeta dudak uçuklatıyor. Bu artışın devam edeceğini umarak para kazanmayı hayal eden binlerce kişi, tarla ve arsa satın almak için birbiriyle yarışıyor. Tarla fiyatı 5 yıl önceki değerine oranla 50 kat, bir yıl önceki fiyatına göre ise 10 kat artış gösterirken, bu yükseliş; "Diyarbakır'ın da taşı toprağı altın oldu" şeklinde yorumlanıyor. Bu süre içinde bir arsanın fiyatındaki yükselme altın, döviz, borsa ve mevduat faizi başta olmak üzere tüm yatırım araçlarını kıskandırıyor.

Diyarbakır kent merkezine yakın bir dönüm arsanın fiyatı 900 bin liraya, kente 20 kilometre uzaklıktaki tarlada bir dönüm alanın fiyatı 50 bin liraya, 60 kilometre uzaklıktaki tarlada ise bir dönümün fiyatı 6 bin liraya alıcı buluyor.

ARSAYI GÖRMEDEN SATIN ALIYORLAR

En büyük talep kentin batı kesiminde ve Karacadağ eteklerinde yer alan Siverek karayolu üzerindeki "demir girmez ve hayvan otlamaz" olarak tabir edilen tarıma elverişli olmayan "taşlık" arazilere gösterilirken, yoğun ilgi nedeniyle hızını alamayan bazı kişiler ise Diyarbakır il sınırını da aşarak, 80 kilometre uzaklıktaki Siverek'e bağlı köylerden arazi satın almaya başladı.

Kimileri evini, arabasını veya eşinin kolundaki bileziklerini bu uğurda satarken, kimileri de bankalardan çektiği kredilerle arazi alıyor.

Uzmanlar, bu kişilerin yüksek fiyata arsa satın almalarını "çılgınlık" olarak yorumlarken, "spekülatif" olarak değerlendirdikleri bu gelişmenin önlenmesi için kamu ve sivil toplum kuruluşlarının girişimde bulunmasını talep ettiler. Tarlaların çoğunluğu alıcılar tarafından görülmeden dahi satın alınırken, aynı arazinin bir ay içerisinde 4-5 kez el değiştirdiği belirtiliyor.