''Süleymaniye yenilemesi projesi"

Süleymaniye'nin, yenileme çalışmaları tamamlandığında geleneksel sivil mimarisi ile kültür, sanat, konut gibi fonksiyonlarıyla 24 saat yaşayan bir merkez haline geleceği bildirildi.

Giriş Tarihi 14 Ekim 2009, 00:00 Güncelleme 16 Ekim 2009, 11:54

İÇİNDEKİLER

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, ''Süleymaniye Yenileme Projesi''nin belediyenin en prestijli projelerinden birisi olduğu belirtildi.

Süleymaniye'de onlarca bilim adamı, mimar, mühendis, plancı ve proje bürosunun çalışmakta olduğu vurgulanan açıklamada, projenin toplam alanının 938 bin 738 metrekare olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Süleymaniye Türk Mahallesi'nde 728 tescilli yapı, 1239 tescilsiz yapı bulunduğu, projenin toplam 5 etaptan oluştuğu ve şu anda 1. etap çalışmalarının yapıldığı anlatıldı.

Projenin son derece önem taşıdığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü, KUDEB, Planlama Müdürlüğü, İMP, Emlak Müdürlüğü, Yapı İşleri Müdürlüğü ve KİPTAŞ AŞ'nin projeyle ilgili birimleri olduğu ifade edilen açıklamada, konunun sadece basit bir bakım ve onarım olmadığı aktarıldı.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
''Dünya kültür mirasının nadide alanlarından biri olan Süleymaniye, yenileme çalışmaları tamamlandığında geleneksel sivil mimarisi ile kültür, sanat, konut gibi fonksiyonlarıyla 24 saat yaşayan bir merkez haline gelecektir. Bugüne kadar çarpık yapılaşmalarla, işgallerle ve fonksiyonsuz kalan metruk binalarıyla ölü bir semte dönüşen Süleymaniye'nin yeniden ayağa kalkması bu sayede olacaktır.

Projenin, İstanbul'un kentsel mirasını ortaya çıkarmayı hedeflediğine işaret edilen açıklamada, proje kapsamında 118 ayrı binadaki 108'i ev, 148'i iş yeri olmak üzere toplam 256 birimin boşaltılıp yıkıldığı bildirildi.

Sadece 2 bina boşaltılamadığından restorasyonda ilerlemenin istenilen düzeyde tamamlanamadığı vurgulanan açıklamada, projenin bir dekor veya makyaj çalışması olmadığı belirtildi.