Askere gidecekler dikkat! Askerlik için istifa edip tazminat alanlar ile geri dönebiliyor

Askere giderken işini bırakanlar, döndükten sonra aynı işyerinde çalışmaya başlayabiliyor. Yasa gereği işe geri almayan işveren 3 maaş tazminat ödüyor. Askerlik dönüşü tekrar aynı işyerinde çalışmak isteyen gencin, başvurusunu noter kanalıyla yapmasında fayda bulunuyor. Böylece ileride problem çıkarsa elde delil oluyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Haziran 2022 Güncelleme 16 Haziran 2022, 07:00
Askere gidecekler dikkat! Askerlik için istifa edip tazminat alanlar ile geri dönebiliyor

İÇİNDEKİLER

Gençler askere giderken işini bırakıyor. Bu gençler için iş yasalarında pek çok düzenleme bulunuyor.

Bunlardan biri de iş güvencesi.

İş Kanunu'nun 31'inci maddesinde, "Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler, bu ödevin sona ermesinden başlayarak 2 ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe, o andaki şartlarla almak zorundadır" deniliyor.

Bu düzenlemeden yararlanmak isteyen gencin askerlik bitiminden sonra 2 ay içinde başvurması gerekiyor.

İşveren de işçiyi geri almazsa 3 aylık ücret tutarında tazminat ödüyor.

TAZMİNAT İMKANI
Askere gidecek çalışan kıdem tazminatını alma hakkına da sahip bulunuyor.

Bunun için o işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması gerekiyor. Askere giderken ayrılmak mecburiyeti de yok. Bu durumda sözleşme askıya alınıyor ve askerlik dönüşü devam ediyor. Bu durumda tazminat ödenmiyor.

Askerlik nedeniyle işten ayrılanlar belli şartlarda işsizlik maaşına da hak kazanıyor. Askere hemen gidilirse, işsizlik maaşı dönünce alınabiliyor. Hemen gidilmezse, gidilen tarihte maaş kesiliyor ve kalanı dönünce veriliyor. Ayrıca sigortadan önce yapılan askerlik borçlanıldığında işe girişi geri çekiyor ve erken emeklilik sağlıyor.