Milyonlarca emekliye sevindiren gelişme: Emekliye çifte kazanç! o şartlara dikkat

Türkiye'deki milyonlarca emekli emekli maaşı almaya başladıktan sonra da çalışmaya devam ediyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin ikinci kez tazminat alma imkanı var. Ancak bunun için bazı şartlara dikkat etmek gerekiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2022 Güncelleme 13 Şubat 2022, 07:00
Milyonlarca emekliye sevindiren gelişme: Emekliye çifte kazanç! o şartlara dikkat

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde emekli olanların bir kısmı çalışmaya devam ediyor. İş Kanunu kapsamında haklar açısından emekli çalışanların diğer çalışanlardan hiçbir farkı yok. Yani izinleri, tazminatları aynı şekilde hesaplanıyor.

20 GÜN SINIRI


Emekli bir çalışan da diğerleri gibi 1 yıl dolduktan sonra işten çıkartılırsa, kanunun tarif ettiği ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaş üzerinden alıyor.

Ayrıca izin günleri de yine diğer çalışanlar gibi kıdemlerine göre belirleniyor. Hatta 50 yaşından büyük olanlara kıdemine bakılmaksızın 20 günden az izin verilemiyor.

Bir işyerinde çalıştıktan sonra emekli olanlar istedikleri zaman ayrılıp kıdem tazminatını alabiliyor.

Son işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak kaydıyla ne kadar kıdemi varsa o kadar tazminat ödeniyor.

Daha sonra bir başka işyerinde de bir yılı doldurup kendi istek ve kusuru dışında çıkartılırsa bu kez ikinci tazminatı da alabiliyor.

İSTİFAYA DİKKAT!
Emekli olurken kendi isteğiyle ayrılmasına yani istifa etmesine rağmen kıdem tazminatını alabilen emekli, çalışmaya başladığında istifa ederse para alamıyor.

Buna dikkat etmek önem taşıyor. Emekli olduktan sonra tazminatınızı alıp aynı işyerinde devam ederseniz de kıdeminiz sıfırlandığı için yine 1 yıl beklemeniz gerekiyor.

TEK FARK RAPOR PARASINDA
Emekli çalışanlar için tek farklılık rapor parasında ortaya çıkıyor.

Çalışmaya devam eden emekliler, hastalandıklarında ya da raporlu olduklarında diğer çalışanlar gibi rapor parası almıyor. Sadece iş kazası ve meslek hastalıklarında ödeme ortaya çıkıyor.