EYT'liler nasıl emekli olacak? Erkekler için 25, kadınlar için ise 20 yetiyor! EYT'yi komisyon çözecek

Erkekler için 25, kadınlar için ise 20 yetiyor... Emeklilikte yaşa takılanlar için kurulan komisyon öncelikle hak sahiplerini tespit edecek. Sayı ortaya çıktıktan sonra, uygulanacak formül ve bütçe üzerinde karar verilecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Kasım 2021 Güncelleme 11 Kasım 2021, 09:10
EYT’liler nasıl emekli olacak? Erkekler için 25, kadınlar için ise 20 yetiyor! EYT’yi komisyon çözecek

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca sigortalı emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çıkarılacak düzenlemeyi merakla bekliyor.

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup yaş dışındaki yıl ve prim şartlarını tamamlayanlar yaşa bakılmadan emekli olmak istiyor.

Bu konuda yapılan çalışmalarda ise değişik formüller üzerinde duruluyor.

Erkekler için 25, kadınlar için ise 20 yıllık sigorta süresi ve 5000 ile 5975 gün arasında primi olanlar emekli edilebilecek.

Bu noktada 50 yaş sınırı getirilmesi de gündemde.

Önceki gün açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Kapsamlı bir çalışma yapıyoruz" demişti.

Bu çalışmalar için bir komisyon oluşturulduğunu belirten Bakan Bilgin, kararları kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Çalışmalarda öncelikle kimlerin bu düzenlemenin kapsamı içine gireceğinin tespiti yapılıyor. Sadece SSK sigortalıları değil, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda sigortalı olanların da kapsama alınacağı belirtiliyor.

Kapsam belirlendikten sonra hangi şartlarda emeklilik hakkı verileceği de belirlenecek. Bunun için alternatifli formüller hazırlanarak karar mercilerine sunulacak.

Bu arada kararın ardından çok sayıda insanın emekli maaşı almaya başlayacak olması, işin bütçesinin de çalışılmasını gerektiriyor. Bu yüzden bütçe ve kaynak noktasında da alternatifli formüller üzerinde duruluyor.

Tüm çalışmalar sonrasında uygulama ile ilgili detaylar da belirlenecek. Hak sahiplerinin müracaat etme şekilleri ya da kendiliğinden emeklilik hakkı verilmesi söz konusu olabilecek.