6 ay çalışana 8 maaş tazminat! İşte geri dönüş tazminatı için gerekli şartlar...

İşten çıkartılanlar dikkat! Aynı işyerinde tekrar çalışabilirsiniz. Çalışma imkanı bulamazsanız 8 maaşa kadar tazminat alabilirsiniz. 30 gün süreniz var! İşte konuya ilişkin merak edilen tüm detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Eylül 2021 Güncelleme 10 Eylül 2021, 06:43
6 ay çalışana 8 maaş tazminat! İşte geri dönüş tazminatı için gerekli şartlar...

İÇİNDEKİLER

Çalışma hayatıyla ilgili yasalarımızda işverenler de olduğu kadar işçiler için de çeşitli güvenceler bulunuyor.


Yasal güvencelerden birisi de işçilerin çıkartıldıklarında işe geri dönme hakları.


Yani işten çıkartılan bir çalışan belli şartlarda aynı işe geri de dönebiliyor, ya da bunun yerine tazminat kazanabiliyor.


MUTLAKA SEBEP OLMALI
4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesine göre "Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır." Geri dönüş tazminatı için gerekli şartlar şunlar:

1)Öncelikle iş sözleşmesi belirsiz süreli iş sözleşmesi olmalıdır.

2) İşçinin çalıştığı işyerinde en az 6 ay çalışmış olması da şarttır.

3)İşyerinde en az 30 işçinin çalışıyor olması da gerekir.

4) İşten sebepsiz çıkartılmak gerekir.


Bu şartlar yerine geldiğinde 30 gün içinde arabulucuya giderek işe geri dönüş başvurusu yapmanız gerekiyor. Arabulucuda eğer sonuç alınmaz ise bu kez 2 haftalık süre içinde iş mahkemesine dava açmak gerekiyor.


İşe geri dönüş kararı verilirken mahkeme işçinin çalıştırılmadığı süre için en fazla 4 maaşa kadar boş geçen süre tazminatı hükmedecektir. Bunun dışında işverenin tekrar işe başlatmaması ihtimaline karşı da bir tazminata hükmediyor.


Burada tazminat miktarı 8 maaşa kadar çıkmış oluyor. Davanın sonuçlanmasının ardından 10 gün içinde işverene başvurmak gerekiyor.
TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN