Tazminat dahi yanar: İş başvurusu yapanlar dikkat! Eğer CV'nizdeki bilgiler doğru değilse...

İşe başvururken verilen bilgiler yanlış çıkarsa işverene tazminatsız işten çıkartma imkanı doğuyor. İşveren de işe alırken verdiği sözleri tutmazsa, işçi haklı fesih yapabiliyor ve tazminat alıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mayıs 2021 Güncelleme 15 Mayıs 2021, 06:59
Tazminat dahi yanar: İş başvurusu yapanlar dikkat! Eğer CV’nizdeki bilgiler doğru değilse...

İÇİNDEKİLER

Eğitimlerini tamamlayan gençler, iş hayatına atılma heyecanı taşıyor. İş görüşmelerine gidiyor, CV'lerini veriyor, bazen de verdiği bilgileri biraz abartabiliyor.

İşe yeni başlayanlar ya da iş görüşmesine gidenlerin bu noktada çok dikkatli olması gerekiyor.

Çünkü başvuru formuna ya da işverene verdiğiniz CV'nize yazacağınız bilgiler ile kendiniz hakkınızda anlatacaklarınız ileride başınıza dert açabilir.

HAKLI FESİH SAYILIR


İşe başlamadan önce size sorulan tüm sorulara doğru bilgilerle cevap vermeniz çok önemli.

Yanlış bilgi vermeniz halinde işveren için haklı fesih, yani tazminatsız işten çıkartma hakkı doğuyor.

İş sözleşmesi yapılırken işverene verilen bilgilerin özellikle iş için aranılan vasıflarla ilgili yanıltıcı olmaması gerekiyor.

İŞVEREN YANILTIRSA
Aynı şekilde işverenin de işçisine verdiği sözünü tutması gerekiyor.

İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa, çalışan da bu ortaya çıktığı anda haklı fesih ile tazminatını talep edebiliyor.

SÖZLER TUTULMALI
Yukarıdaki örnekler işe girerken verilen bilgilerle ilgili.

Aynı şekilde işverenin güvenini kötüye kullanmak da tazminatsız atılma sebebi sayılıyor. Örneğin; 'sınavım var' diyerek izin alan bir çalışanın böyle bir sınavının olmadığının ortaya çıkması da haklı fesih gerekçesi sayılabiliyor.

Aynı şekilde işveren de taahhüt ettiği ücretleri vermediği takdirde çalışan iş sözleşmesini haklı olarak feshedebiliyor. Bu durumda işveren, çalışanına tazminat ödemek durumunda kalabiliyor.