Son gün uyarısı! 2021 yılı güvenlik (köy) korucusu başvuru şartları nedir? Güvenlik korucusu nasıl olunur?

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 2 bin 738 korucunun uzman çavuş olmaya hak kazandığı ifade edilirken, yeni korucu alımlarının da yıl içerisinde yapılacağı bilgisi verildi. Köy Korucuları bilindiği üzere özellikle teröre maruz kalan ülkemizin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapmaktadırlar. Köy Korucularının, görevleri, şartları, bağlı oldukları birimler, aylık maaşları, emeklilikleri, özlük hakları, hangi görevleri yerine getireceği, kısaca köy korucusunun bağlı olduğu mevzuat 442 sayılı Köy Kanununda belirtilmiştir.

Giriş Tarihi 19 Ocak 2021, 08:46 Güncelleme 19 Ocak 2021, 08:46
Son gün uyarısı! 2021 yılı güvenlik köy korucusu başvuru şartları nedir? Güvenlik korucusu nasıl olunur?

İÇİNDEKİLER

Türkiye genelinde güvenlik korucu alımları beklenirken ilçe kaymakamlıkları tarafından alımlar yapılmaya devam ediyor bu noktada İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada 2021 yılı içerisinde en az ilköğretim mezunu KPSS şartsız binlerce korucu ve uzman çavuş alımı yapılacağı belirtildi. Bu anlamda Kurtalan Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yayımlanan duyuruda en az ilkokul mezunu adaylar arasından korucu alımı yapılacağına yer verildi. En az ilköğretim mezunu adaylar arasından yapılacak 2021 yılının ilk korucu alımına başvurular bugün başladı ve 20 Ocak tarihine kadar devam edecek. Son dakika haberi! Son dakika gelişmesinin ayrıntıları takvim.com.tr'de...

İşte korucu alım detayları

"GK kadrolarının takviye edilmesi maksadıyla, Siirt Valiliği İdare ve Denetim Müdürlüğünün 08.06.2020 tarih ve Sayı:12876075-250-E.4698 sayılı "Valilik Makamının İlgi sayılı Olur'u ile Kurtalan İlçesi Kayabağlar Beldesine (6) , Bölüktepe Köyüne (4), Uluköy Köyüne (3) adet Güvenlik Korucusu kadrosunun alınmasına karar verilmiştir."

İstenen Belgeler

Başvurular için Nüfus cüzdanı fotokopisi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği,Diploma veya okur-yazar olduğuna dair İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınmış belge,Askerlik görevini yapmış olduğuna dair belge,Resmi kuruluşlardan alınmış, güvenlik korucusu olarak görevlendirilmesine ve silah kullanmasına engel bir sağlık sorunu olmadığını gösterir sağlık kurulu raporu,6 adet vesikalık fotoğraf,Sabıka kaydı,İl/ilçe nüfus müdürlüklerinden alınmış ikametgâh belgesi, Mavi Kapaklı dosya ile teslim edilmelidir.

Güvenlik korucusu nasıl olunur?

Geçici köy korucusu: 26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanununun 74. maddesinde yapılan güncelleme ile muhtarın teklifi, kaymakamın kabulü ile gönüllü yahut valiliğin teklifi ve İçişleri Bakanı'nın kabulü ile geçici olarak görev gerçekleştirilen ve köy koruculuğu adıyla oluşturulan kurumdur. İdari anlamda kaymakamların, mesleki açıdan ise Jandarma Bölük Komutanı'nın emir ve komutası altında çalışırlar.Köy Kanunu'nun 74. maddesine dayanarak "köy muhtarı ve ihtiyar meclisi mahsul zamanlarında çapulcular ve eşkiya türemiş ise yağmadan köy halkını korumak için köylünün eli silah tutanlarından lüzumu kadarını gönüllü korucu ayırarak bunların isimlerini bir kağıda yazıp kaymakama götürür. Kaymakamın müsaadesi olursa bu gönüllü korucular asıl korucularla beraber yağmacılara ve eşkiyaya karşı köy ve köylüyü korurlar".