Emekli olunca alınacak maaş değişti! Emekli olduğumda kaç TL maaş alırım?

Emekli olunca ne kadar maaş alırım araştırması çalışan vatandaşların gündeminde. Sık sık internetten emekli maaş hesaplaması yapan vatandaşlar rahat bir yaşam geçirmek için ne kadar emekli maaşı alacağını merak ediyor. Çalışanlara belirli yaş ve prim gününden sonra emekliye ayrılma hakkı doğuyor.

Giriş Tarihi 01 Aralık 2020, 09:05 Güncelleme 04 Şubat 2021, 13:45
Emekli olunca alınacak maaş değişti! Emekli olduğumda kaç TL maaş alırım?

İÇİNDEKİLER

Halen çalışıpta emekli olunca "Ne kadar emekli maaşı alırım?" sorusunun yanıtını öğrenmek isteyenler var. Emekli maaşını sorgulayabilmek için öncelikle e-Devlet şifrenizin olması gereklidir. e-Devlet şifreniz eğer yoksa şifreyi PTT şubesinden alabilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMADA ÖNEMLİ OLAN KRİTERLER

Sigorta prim gün sayısı
Sigortalı olarak çalışılan toplam süre
Sigorta başlangıç tarihi
Emekli olmak için hak kazanılan ilk tarih

E-DEVLET EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

E-devlet üzerinden emekli maaşı sorgulamak isteyenler bağlı olduğu sigorta türüne göre sorgulama yapabilmekte. 4A, 4B, 4C emekli aylık bilgisi, emekli maaşı hesaplama gibi sorgulamalar gerçekleştirilebiliyor. İşte bugün emekli olsam kaç para maaş alırım sorusunun yanıtı.

4A: SGK emekli maaşı hesaplama

4B: Bağ-Kur emekli maaşı hesaplama

4C: Memur emekli maaşı hesaplama

E-Devlet üzerinden ya da https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim bu adres üzerinden e-Devlet kimlik doğrulama adımını geçerek ardından "Emekli Olma Durum Sorgulama" ekranına ulaşmalısınız. Karşınıza çıkan ekranda "Sigorta Kolu" butonundan 4A, 4B, 4C'den size uygun olanı seçin. (En çok kullanılan 4A emekli maaşı hesaplama hizmetidir) Ardından "Hizmete Başlama Tarihi" bölümüne ilk sigorta kaydınızın olduğu tarihi seçmelisiniz. Bu tarihe SGK hizmet dökümü sayfasından da ulaşabilirsiniz. Son işlem olarak "Sorgula" butonuna basarak size emekli olma şartlarını gösteren ekran çıkacaktır.

SGK EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA ROBOTU 2020

Emekli maaşım ne kadar, öğrenmek istiyorum diyorsanız bu adımları uygulayabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) vatandaşların hizmetine sunduğu emekli maaşı hesaplama robotu, emekli aylık bilgisi limitini göstermektedir. İşte adım adım 2020 SGK emekli maaşı sorgulama işlemleri:

https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine giriş yapın

TC Kimlik Numarası bilginizi girin

SSK Sicil Numarası bilginizi girin

Baba Adınızı yazın

Nüfusa Kayıtlı olduğunuz ili yazın

Doğum Tarihinizi girin

Son olarak sorgula butonuna tıklayarak emekli maaşı sorgulama ekranı açılacaktır. Eğer prim günü sayınız 3600 günden az ise emekli aylık bilgisi göstermeyecektir. Bu şekilde emekli maaşı hesaplama formülü karşımıza çıkmaktadır.

4/A EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMA İŞLEMİ

Emekli maaşı hesaplama 4/A yani eski adıyla SSK için e-SGK sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bu sorgulamanın yapılabilmesi için izlenmesi gereken yol şu şekilde olmaktadır;

- https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/servlet adresine giriş yapılması gereklidir.

- Açılan sayfada girilmesi gereken bilgiler(T.C. kimlik numarası, SSK sicil numarası, Baba adı, Nüfus il, Doğum tarihi) tamamlandıktan sonra 'Sorgula' butonuna tıklanmalıdır.

SGK 4/B EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

4/B'liler yani Bağ-kurlular'da SGK maaş hesaplama robotuyla emekli maaşlarını öğrenebiliyor. Ancak bunun için E-Devlet üzerinden giriş yapılması yani kişinin e-Devlet şifresine sahip olması gerekmektedir.

https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-hesaplama Adresine giriş yapın ve E-Devlet üyeliğinize girin. Ardından karşınıza maaş sorgulama ekranı çıkacaktır. Buradan gerekli işlemleri yaparak istediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz.

SGK NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM ROBOTU 2020

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sunmuş olduğu bir diğer hizmet ise "Ne zaman emekli olurum" robotu. Bu uygulama sayesinde detaylı bir şekilde emeklilik ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. İşte adım adım SGK emekli yaşı, emekli aylığı öğrenme uygulaması

Cinsiyetiniz

Doğum Tarihiniz

Hizmete Başlama Tarihiniz alanlarını doldurun.

Malüliyetiniz Var mı, Erken Yaşlanma Var mı? Kısımlarını Evet ya da Hayır olarak seçin.

SSK Prim Ödeme Gün Sayınız

Diğer Sandıklara Ait Gün Sayınız

Askerlik/Sanatçı Gün Sayınız

Fiili Gün Sayınız

Yurtdışı Gün Sayınız

3600 Günün Doldurulduğu Tarih

Gerekli bilgileri girip GÖNDER tuşuna basınız. Karşınıza emekli olma şartına dair bilgileriniz çıkacaktır. Artık siz de emekli olma şartını ve emekli olma yaşını öğrenmiş olacaksınız.

2020 EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR?


1 Ocak 2020'den itibaren 2020 emekli maaşı da belli oldu.SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 6,49 zam alırken memur ve memur emeklisi ise yüzde 5,49 oranında zam aldı.

En düşük emekli memur aylığı: 2522 liradan 2 bin 660 liraya yükselirken;
En düşük memur emeklisi 3510 lira alacak.
En düşük Bağ-Kur emeklisi 1784,11 kuruş maaş alacak.
En düşük SSK emeklisi 1256, 21 kuruş maaş alacak.