SGK erken emeklilik için doğum borçlanması müracaatı nereye yapmak gerekiyor?

Milyonlarca insanı ilgilendiren emeklilik şartları bazı durumlarda değişebiliyor. Peki, kadınlara erken emeklilik hakkı hangi durumlarda geçerli? Kadınlar SGK'dan emeklilik sürelerini kısaltmak için ne yapabilirler? Doğum borçlanması için ne yapmak gerekiyor? SGK erken emeklilik için doğum borçlanması müracaatı nereye yapmak gerekiyor?

Giriş Tarihi 25 Kasım 2020, 08:33 Güncelleme 26 Ocak 2021, 12:44
SGK erken emeklilik için doğum borçlanması müracaatı nereye yapmak gerekiyor?

İÇİNDEKİLER

Kadın çalışanlar için geçmiş yıllarda çıkarılan yasalar ve düzenlemeler sayesinde çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Emeklilik yaşını geri çekmek için yıpranma, malullük, engelli emekliliği gibi avantajların dışında üç önemli fırsat daha var. Kadınlara doğum borçlanması emeklilik tarihinin öne çekilmesini sağlaması açısından devamlı tercih ediliyor. Doğum borçlanması olarak anılan bu yöntem aynı zamanda evlat edinen kadınlar içinde uygulanabiliyor.

Erken Emeklilikte Staj Tarihi Sayılıyor!

Normalde emeklilik hesabı yapılırken staj başlangıç tarihi kabul edilmiyor. Ancak doğum borçlanması yapılırken stajın başladığı tarihten sonra doğum yapan kadınlar bu doğumları 3 çocuğa kadar borçlanma hakkına sahip bulunuyorlar.

1 Ekim 2008'den itibaren prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş sınırlarından indiriliyor. Engelli çocuğu olan kadınlara tanınan bu haktan SSK, Bağkur, tarım SSK, Tarım Bağkur'u ve Emekli Sandığı kanunlarına tabi çalışanlar yararlanıyor.

SGK Erken Emeklilik Yöntemleri

SGK erken emeklilik yolları askerlik borçlanması ve doğum borçlanması olarak belirlenmiştir. Bu yöntemler kullanılarak, erken yaşta emeklilikten faydalanılır. Askerlik borçlanması için kişilerin er veya erbaş olarak askerlik yapmış olmaları gerekir. Er veya erbaş olarak yapılan ve prim ödemesi alınan günler, çalışma günlerine ekletilerek, erken emeklilik sağlanır. Çalışan anneler ise doğum yapmaları halinde, prim süreleri üzerinden erken emeklilik için başvuru yapabilir. Bu yöntemler hakkında detayları ve başvuru adımlarını alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

Doğum Borçlanması İle SGK Erken Emeklilik

SGK'dan erken emeklilik için doğum borçlanması yöntemi kullanılır. Bu yöntemden faydalanmak için sahip olunması gereken şartlar, şu şekilde sıralanır:

Doğum yapmış anneler bu uygulamadan faydalanır.

Doğum yapan annelerin, doğum öncesi çalışma primlerinin ödemiş olması gerekir.

Sigortası bulunmayan anneler, erken emeklilik koşullarından faydalanamaz.

Doğum sonrası, anneye prim ödemesinin yapılmamış olması gerekir.

Bu şartlara sahip olan anneler, erken emeklilik koşullarından faydalanabilmektedir. Doğum borçlanması ile SGK erken emeklilik koşullarından yararlanmak için başvurunun nasıl yapılacağını, alt başlıktan öğrenebilirsiniz. Başvuru için gerekli evraklar, başvuru adımları içerisinde sunulmuştur.

Doğum Borçlanması İle SGK Erken Emeklilik Başvurusu

SGK erken emeklilik için doğum borçlanması müracaatı, Sosyal Sigortalar Kurumu İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılır. SGK erken emeklilik başvurusu için izlenecek adımlar, şu şekilde sıralanır:

Sosyal Sigortalar Kurumu İl veya İlçe Müdürlüğüne gidilmelidir.

Başvuru sırasında nüfus cüzdanı fotokopisi götürülmelidir.

Kurum aracılığı ile '' doğum borçlanması başvuru formu'' doldurulmalıdır.

Erken emeklilik için başvuru yapılacağı iletilip, form eksizsiz doldurulmalıdır.

Form kurum tarafından kayda alınır.

Sonuçlar başvuru yapılan kurumdan takip edilip, olumlu sonuç alınması halinde erken emeklilik koşulundan faydalanılır.

DOĞUM BORÇLANMASI HESABI NASIL YAPILIR?

Doğum borçlanması hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken ilk kural, doğum borçlanmasının alt ve üst sınırlarının oluşudur. Alt sınırı açıklanan brüt asgari ücret olurken, üst sınır ise brüt asgari ücretin yaklaşık 6,5 katı olarak hesaplanmaktadır. Aylık brüt ücret 30'a bölünür ve prime esas günlük kazanç ortaya çıkar. Ortaya çıkan ücretin %32'si de günlük doğum borçlanması miktarını ortaya koyar.

1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında doğum borçlanması için ödeyeceğiniz günlük;

– En düşük doğum borçlanma tutarı 27,28,
– En yüksek doğum borçlanma tutarı ise; 177,35 TL'dir.
1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında doğum borçlanması miktarları
– 1 aylık doğum borçlanması primi 818,4 TL
– 2 aylık doğum borçlanması primi 1.636,8 TL
– 3 aylık doğum borçlanması primi 2.455,2 TL
– 6 aylık doğum borçlanması primi 4.910,4 TL
– 1 yıllık doğum borçlanması primi 9.820,8 TL
– 2 yıllık doğum borçlanması primi 19.641,6 TL şeklinde olmaktadır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emekli olmak için dilekçe verdim. Dilekçemin kabul edilmesine rağmen sonradan emekli olamayacağıma dair yazı gönderdiler. Sebebi de yaşı büyütmem. SGK'ya gittim, bana emekli olabilmem için 2 yıl daha beklemem gerektiğini söylediler. Bu doğru mu? Mahkemeye versem emekli olamaz mıyım? Sebahattin A.
Yaşı büyüttüğünüzden dolayı emeklilik talebinizin reddedilmesi doğru ve kanun gereği yapılması gereken bir durumdur. Mahkemeye başvurmanız size fayda sağlamaz çünkü bu konuyla ilgili daha önceden Anayasa Mahkemesi kararı var ve bu kararla 'ilk defa sigortalı olunduktan sonra yapılmış yaş düzeltmelerinin emeklilik hesaplarında geçerli sayılmamasının Anayasa'ya aykırı olmadığı' belirtilmiştir. Bu sebeple ilk işe başladığınız tarihte kaç doğumluysanız emeklilikte de bu tarih geçerli olacaktır.

25.09.1973 doğumluyum, 01.11.1995 SSK girişim, 6750 günüm var. 19 ay askerlik yaptım. K.Ş.
İşe girişinize göre 25 yıl, 55 yaş ve 5750 prim gün şartlarına tabisiniz.
İşe girişiniz askerden sonra ise 17.5 aylık askerlik ödeyip 54 yaşa tabi olabilirsiniz. Prim gün sayınız tamamlanmış. Askerliği öderseniz 25.09.2027 tarihinde, ödemezseniz tam bir yıl sonra yani 25.09.2028 tarihinde emekli olabilirsiniz.

23.02.1974 doğumluyum, sigorta giriş tarihim 01.11.1998, 3502 günüm var. Boşluğum çok oldu, askerliğimi borçlanırsam 18 ay, ne zaman emekli olabilirim? T. ORDULU
İşe başlama tarihinize göre 25 yıl, 57 yaş ve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerliği borçlanıp öderseniz 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabi olursunuz. Bu durumda askerliği borçlanıp 1783 gün daha prim ödeyip 5825 günü tamamlayarak 56 yaşınızın dolacağı 23.02.2030 tarihinde emekli olabilirsiniz.

23.03.1974 doğumluyum. İşe giriş tarihim 20.03.1994, 6520 gün SSK primim var. 18 ay askerlik borçlanması yapmadım. 5...217317 Nolu SMS
İşe girişinize göre 25 yıl, 54 yaş, 5675 prim gün şartlarına tabisiniz.
Prim gün sayınız ve 25 yıl şartınız tamamlanmış. 54 yaşınız 2028 yılında dolacak. Bu durumda emekli olacağınız tarih 23.03.2028 olacaktır.