Kadroya geçen 900 bin işçiye seyyanen maaş zammı teklifi Meclis'te

696 rakamlı Kanun Kararında Kararname ile kadroya dahil edilen işçilere her 6 ayda bir yüzde 4 zam yapılmasına ait karar verilmişti. Enflasyon oranları karşısında eriyen bu oranlarda ehemmiyetli oranda zam bekleyen işçilerin ilk arzı 1000 TL seyyanen zam olarak görülüyor.

Giriş Tarihi 16 Ekim 2020, 09:18 Güncelleme 03 Aralık 2020, 11:42
Kadroya geçen 900 bin işçiye seyyanen maaş zammı teklifi Meclis’te

İÇİNDEKİLER

Toplu iş sözleşmesi hakkında son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Taşeron işçilerin yeni sözleşme süreci için zaman daralıyor. Bu kapsamda çalışmalarına devam eden yetkili sendika hem yüksek maaş zam oranı hemde diğer mali sosyal haklar için önemli kazanımlar elde etmeyi amaçlıyor. Listenin ilk sırasında maaş zammı, yüzdelik dilim, tayin hakkı bulunuyor. Taşeron ile ilgili son dakika haberlerine takvim.com.tr'den anlık olarak ulaşabilirsiniz. İşte ilgili son dakika haberleri

İŞTE O TEKLİF

Söz alan Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamuya geçen taşeron işçilerin maaş mağduriyetini gündeme getirdi. Ataş yaptığı açıklamada 900 bin işçinin KHK ile kamuya alındığını , ancak geçiş sonrası maaşlarda ciddi derecede kayıplar yaşandığını söyledi.

Ataş, "20/11/2017 tarihli 696 sayılı KHK'yle kamuda taşeron yöntemiyle çalışan 900 bin işçi devlet kadrolarına veya kamuya ait şirketlere işçi statüsünde geçiş yapmıştır. Bu düzenlemeyle geçiş yapan işçilerin ücretleri 31/10/2020 tarihine kadar altı ayda bir sadece yüzde 4 zam gelecek şekilde belirlenmiştir. " dedi.

ÇALIŞMA BAKANI SELÇUK'TAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz günlerde, Hak İş Sendikası tarafından gelen iş kolu düzenlemesi taleplerine değinen Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bu tartışmaları sona erdirdi. Bakan Selçuk işkolu tartışmasına ilişkin konuşmaısında "Zaten o kararname mayısta yürürlüğe girdi. Sendikalar da o zaman bir şey söylemedi, kısmen uygulamaya girdi. Şimdi niye kamuda uygulanmasın, bizim öyle bir beklentimiz yok" ifadelerini kullandı.

TAŞERON İŞÇİYE NE KADAR SEYYANEN ZAM ÖNERİLDİ?

2018 enflasyonu: Yüzde 20,30

2019 enflasyonu: Yüzde 11,84

2020 enflasyonu: 9 aylık enflasyon: Yüzde 11,75.

İşçiler ise yüzde 24 maaş zammı aldı. Teklife göre işçilerin yüzde 19 civarında seyyanen zam alması istendi. Bu da asgari ücret alan bir 4/D'li işçinin en az 443 TL seyyanen zam alması demek. (Seyyanen zam, TİS zam oranına ek olarak kayıpların giderilmesi için istenen ek zam)


TAŞERON TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Belediyelerde temmuzda başlayan sendika değişimi kamu kurumlarında 1 Kasım'da gerçekleşecek. Taşeron çalışanlar da artık ücret artışını belirleyen toplu sözleşme süreçlerine dâhil olma hakkı elde edecek. Merkezi idarelerde kamuya geçirilen işçilere, kendi iş yerlerinde geçerli olan toplu iş sözleşmesi hükümlerinin 31 Ekim 2020'den sonra uygulanması kararı alındı.