Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan salgınla mücadeleye dev destek: Önlemler milli gelirin yüzde 10’unu geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, salgınla mücadele döneminde 83 milyon vatandaşın gelirini korumak, kayıplarını telafi etmek, işletmeleri, istihdamı korumak için yaşama geçirilen ekonomik desteklerin fotoğrafını çekti. Bakanlığın "Pandemide 200 gün Ekonomik Destekler" raporuna göre Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'nin yaşama geçmesiyle birlikte toplam maddi destek tutarı 500 milyar liraya ulaştı.

Giriş Tarihi 10 Ekim 2020, 08:44 Güncelleme 10 Ekim 2020, 08:44
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan salgınla mücadeleye dev destek: Önlemler milli gelirin yüzde 10’unu geçti

İÇİNDEKİLER

Alınan mali önlemlerin milli gelire oranı yüzde 10 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "birlikte kazanacağız" diyerek açıkladığı dar gelirliye nakit desteğinden düşük faizli ihtiyaç kredisine, esnaftan KOBİ'ye tüm kesimler için açıklanan paketler, istihdamı korumaya yönelik desteklerden bazılarının sonuçları şöyle:




208 BİN FİRMAYA DESTEK
Kamu bankaları ve katılım finans kuruluşlarınca KOBİ ve diğer işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için "İş'e Devam Kredi Desteği" hayata geçirildi. Bu destekle 208 bin 661 firmaya 166 milyar 747 milyon lira kaynak sağlandı. 2 milyondan fazla mükellefin 69 milyar lira tutarındaki muhtasar, KDV, SGK prim ödemeleri 6 ay ertelendi. Vatandaşın pandemi sürecinin finansal etkilerini minimum seviyede geçirmesi için kredi taksit, faiz ve anapara ödemeleri ötelendi.




ESNAFA 30 MİLYAR TL
Halkbank tarafından esnafın desteklenmesi amacıyla "işletme finansman desteği" ve "paraf esnaf kart" paketleri devreye alındı. Bu finansman aracılığıyla 1 milyon 324 bin esnafa 30 milyar 9 milyon lira sunuldu. Sağlık çalışanlarının performans ödemelerinin 3 ay boyunca en üst seviye olan tavandan yapılması için 5.7 milyar lira ek kaynak sağlandı. Devlet destekli ticari alacak sigortasının kapsamı genişletildi, 25 milyon liradan 125 milyon liraya çıkarıldı. Kurban Bayramı öncesi esnaf başta olmak üzere tüm vatandaşlara vergi indirimi müjdesi verildi.




MASAK GÖZ AÇTIRMADI
Mali Suçları Araştırma Kurumu salgın nedeniyle bazı gıda maddeleri, hijyen ürünleri ve tıbbi malzemeler gibi ürünlerde haksız fiyat artışına ve stokçulara göz açtırmadı. 2 bin 547 firma ve ticareti yapan şahsın hesaplarını inceledi. Kamu bankaları aracılığıyla sağlanan "Temel İhtiyaç Desteği" devreye alındı. Çiftçilere bu yıl verilen toplam destek 1.2 milyar liraya ulaştı. Kamu bankaları, konutta faizi yüzde 0.64'e çekti. Konut satışları yüzde 209 arttı.




HER KESİME DESTEK OLUNDU
Maddi destek tutarı 500 milyarı geçti.
8 milyon kişiye 47.9 milyarlık temel ihtiyaç desteği verildi.
208 bin 661 firmaya 166.7 milyarlık kaynak.
2 milyon mükellefin 69 milyar TL borcu ertelendi.
1.3 milyon esnafa 30 milyarlık kredi imkanı verildi.
Sağlık çalışanlarına 5.7 milyarlık ek kaynak.
MASAK karaborsaya göz açtırmadı.
Merkez Bankası 20 milyarlık yatırım desteği sağladı.
Çiftçiye 1.2 milyar lira destek.
Alacak sigortası 125 milyon liraya çıktı.