Hiç çalışmadan SGK-SSK ve Bağkur'lu olabilirsiniz! İşte detaylar

Sigorta primlerinizi evden ödeyerek isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilirsiniz. Bundan faydalanabilmek için primlerin daha uzun süre ödenmesi gerekiyor. Peki, isteğe bağlı sigorta için ne yapmak gerek? Prim tutarı ne kadar?

Giriş Tarihi 29 Eylül 2020, 08:52 Güncelleme 12 Kasım 2020, 11:11
Hiç çalışmadan SGK-SSK ve Bağkur’lu olabilirsiniz! İşte detaylar

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca kişi yaşlılığında iyi bir hayat yaşamak için emekli olmak istiyor. Geleceğini güvence altına almak ve rahat bir yaşlılık dönemi geçirmek isteyen kişilerin en büyük amaçlarından biri de emekli olmaktır. Çalışan kişilerin maaşlarından her ay düzenli olarak yapılan kesinti ile emeklilik hakkı belirli şartlar altında mümkün olurken bazı koşullarda çalışmadan emeklilik hakkı da mümkün oluyor. İşte son dakika haberleri ve detaylar takvim.com.tr'de

ÇALIŞMADAN EMEKLİ NASIL OLUNUR? ÇALIŞMADAN EMEKLİ OLMANIN FORMÜLÜ NEDİR?

Bunlardan şu şekilde sıralanmaktadır;

İsteğe Bağlı Sigorta (Dışarıdan çalışmadan isteğe bağlı sigorta prim ödemesi yapmak),

Ev hanımlarına sunulan Vergisiz Esnaflık,

Doğum ve Askerlik Borçlanması yaparak toplu para ödeyerek emekli olmak.

EV HANIMLARINA VERGİSİZ ESNAFLIK HAKKI!

Emekli olmak isteyen kadınlara sunulan en büyük kolaylık olan vergisiz esnaflık ile işçi almamak şartı ile evde üretim yaparak satış gerçekleştiren, gezici olarak meslek icrası gerçekleştirenler, motorlu taşıt kullanmaksızın ve ticaret işyeri açmaksızın perakende ticaret yapan kadınlar bu haktan yararlanabilmektedir.

Yine doğum borçlanması ve askerlik borçlanması ile toplu para ödeyerek çalışmadan emekli olmak mümkün oluyor. Kadınlarda doğum borçlanması için 3 çocuğa kadar toplu para ödemesi yapılabiliyor. Ancak bunun için kadının doğum yapmadan önce sigortalı olarak işe girmiş olmaları şartı aranıyor. 3 çocuğu olan bir kadın çocuk başına 2 sene avantajı ile 6 seneye kadar çalışmadan emekli olma hakkı elde ediyor.

İsteğe bağlı sigorta ödemesi ile emekli olmak isteyen vatandaşların aylık yatıracakları ücret tutarı şu şekilde;

Çiftçiler: SSK Tarım 2925'e göre ödenecek prim miktarı ise 478,24 TL, EK % tarım sigortası primi ise 913 TL oldu. Çiftçi 2926'ya göre teşvikli 781 TL'ye yükseldi.

Normal Vatandaşlar: İsteğe bağlı sigorta prim ödemesi 2020 yılında 941 TL.

Ev Hanımları: İsteğe bağlı sigorta prim ödemesi 2020 yılında 847 TL.

Şartlar Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta primi yatıracak olan vatandaşların sağlamaları gereken ilk koşul 18 yaşını tamamlamış olması, herhangi bir işyerinde sigortalı olarak çalışmamak, malul, emekli, dul veya yaşlılık aylığı almıyor olmak.


İsteğe Bağlı Sigortalılıkta Başvuru Nereye Yapılır?

İlk kez isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler ' İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' ile yaşadıkları ve ikametinin bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvurmalıdır. Yeniden isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler ise talep dilekçesi İle müracaat yapabilirler.

Prim Süreleri Daha Uzun Olacak!

2008'den evvel SSK'ya tabi isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başlayan kişiler Bağ-kur statüsünde alındıklarının farkında değiller ise daha çok prim öderler. Daha çok prim ile beraber daha geç emekli olurlar.