Çalışan ve çalışmayan her anne belirli programlara katılarak 9.214 TL'ye kadar destek alıyor

Devlet tarafından geri ödemesiz çok sayıda para veriliyor. Vatandaşların bir çoğunun ise bundan haberi olmuyor. Annelere İŞKUR ve SGK aracılığı ile son dönemde çeşitli destekler yapılıyor. Çalışan ve çalışmayan her anne belirli programlara katılarak 9.214 TL'ye kadar destek alıyor. Peki anneler bu destekten nasıl yararlanabiliyor?

Giriş Tarihi 28 Eylül 2020, 09:27 Güncelleme 04 Ekim 2020, 14:03
Çalışan ve çalışmayan her anne belirli programlara katılarak 9.214 TL’ye kadar destek alıyor

İÇİNDEKİLER

Evlenmek isteyen gençlerin önündeki en önemli sorunlardan bir tanesi evlilik maliyeti. Oldukça yüksek rakamlara ulaşan evlilik maliyetleri konusunda devlet gençlere bazı destekler sağlıyor. Ancak evlenecek gençlere sağlanan bu destekler her vatandaşa sağlanmıyor. İşte son dakika haberleri ve detaylar takvim.com.tr'de

ÇEYİZ HESABI İLE EVLİLİK DESTEĞİ ALABİLİRSİNİZ

Devletten evlenmeden önce destek almak isteyen vatandaşların sağlamaları gereken koşulların başında anlaşmalı bankaların birinden Çeyiz Hesabı açılması. Bankalardan çeyiz hesabı açan gençlere bu hesapta para biriktirmeleri durumunda geri ödemesiz yardım sağlanıyor. Hesapta ne kadar uzun süre ne kadar çok para birikimi yapılırsa destek miktarı o kadar artıyor.

Ödeme Detayları ve Destek Miktarı

Devlet tarafından sağlanan destek miktarı ödeme süresine göre değişiyor. En az birikim yapma süresi 3 yıl en fazla 5 yıl. Birikim süresine göre oluşan destek tablosu şu şekilde;

Çeyiz Hesabında 36 aydan 47 aya kadar birikim yapanlar, yapılan birikim tutarının yüzde 20'si destek alırlar. Bu süre için en fazla destek miktarı 6 bin 500 TL: Eğer süre 47 ay ile 59 ay arasında olursa destek tutarı yüzde 22'ye çıkar ve en fazla ödeme tutarı 7 bin 500 TL olur. Çeyiz hesabında 60 ay veya daha fazla birikim yaparsanız destek miktarı 9 bin TL'ye ulaşır.

Başvuru Şartları

Devletin, Çeyiz Hesabı ile sağladığı yardım parasını almak için başvuru yapacak kişinin 18 yaşından büyük 27 yaşından küçük olması şartı bulunuyor. Bunun yanında hesabın en geç 24 yaşında açılmış olması şartı var.

Maaşa göre değişiyor

Doğum (rapor) parası, maaşa göre değişiyor ve 112 gün üzerinden hesaplanıyor. En düşük tutar 1 Ocak itibarıyla 7 bin 325 liraya yükseldi. Brüt maaşı 7 bin lira olan bir anne ise 17 bin 422 lira alacak. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığını doğum izniniz biter bitmez 'turkiye.gov.tr'den kontrol edin

Emzirme parası

SGK, halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği de veriyor. Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir. 1 Ocak itibarıyla 202 liraya çıktı. Bağkur'lu anneler de süt parası alabiliyor. Emzirme ödeneği her doğumda bir kere verilir.