EYT yasası çıksa kimleri kapsayacak? 52 yaşında erken emeklilik olacak mı?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar vatandaşlar hükümetten adım beklerken bazı vatandaşlar ise EYT Yasası çıkması durumunda kendilerine bu düzenlemenin işleyip işlemeyeceğini merak ediyorlar. Bizlerde bu haberimizde hem EYT ile emeklilik konusunu hemde 50 ve 52 yaşında emeklilik gündemini ele aldık.

Giriş Tarihi 21 Eylül 2020, 09:05 Güncelleme 27 Eylül 2020, 16:14
EYT yasası çıksa kimleri kapsayacak? 52 yaşında erken emeklilik olacak mı?

İÇİNDEKİLER

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. EYT son dakika bugün yeni gelişme var mı? EYT'de son durum ne? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların emekli olmalarına ilişkin düzenlemeler son günlerde çok sık konuşulmuyordu. İşte son dakika haberleri ve detaylar takvim.com.tr'de

EYT'DE SÜRPRİZ ÇALIŞMA FİNLANDİYA MODELİ Mİ?

EYT'li vatandaşlar emekli olabilmeleri için talep edilen 3 koşuldan ikisini yerine getirdiler. Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına göre EYT'li vatandaşlar SGK prim ödemesi ve gün şartını sağladılar. Ancak işe başlarken vaat edilen yaş şartı sonradan değiştirildiği için emekli olamıyorlar.

Siyasi gündemin geçtiğimiz yıllarda en çok üzerinde durduğu konuların başında gelen Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların emeklilik haklarına ilişkin bazı modeller gündeme gelmişti. Özellikle 2018 yılı ve 2019 yılında sıklıkla konuşulan bu modellerin başında Finlandiya modeli geldi.
Finlandiya modelinde prim ve gün şartını sağlamış olan vatandaşların yaş şartını sağlamamaları durumunda da emeklilik hakkı tanınıyor. Bu kapsamda her eksik yıl için maaşlarda kesinti yapılırken Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşların emekli olabilmeleri için bu modelin kullanabileceği konuşulmuştu. Bir dönem üzerinde durulan daha sonra unutulan bu konuya ilişkin basında yeni haberler çıkmaya başladı. Ancak hükümet kanadından resmi açıklama gelmedi.

HÜKÜMETTEN EYT AÇIKLAMASI GELMEDİ

Hükümet kanadından EYT konusuna ilişkin son açıklamalarda, bu konuda çalışma olmadığı ifade edilmişti. Pandemi süreci kapsamında öncelikleri değişen hükümetin önümüzdeki kısa vadede EYT konusunda da adım atması beklenmiyor. Basında yer alan Finlandiya modeli haberlerine ilişkin de resmi açıklama gelmedi.

EYT'LİLER İÇİN YENİ BİR FORMÜL VAR MI?

Başta AK Parti kanadından olmak üzere tüm siyaset dünyasından gelen açıklamaları yakından takip eden EYT'li vatandaşlar için son gelişmelerden birisi Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yöneltilen soru önergesi olmuştu. Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından sunulan bu soru önergesinde EYT'li vatandaşlar için bir çalışma olup olmadığı soruldu. Çalışma Bakanı Selçuk ise bu soru önergesine henüz yanıt vermedi.

Bunun dışında EYT konusunda AK Parti'den çok önemli açıklamalar gelmişti. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından geçtiğimiz dönemlerde yapılan açıklamada, EYT konusuna ilişkin şu ifadeler kullanıldı.

"Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar demeyi tercih ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor. Maliyet hesapları var. Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde "Yaşlılık aylığı". Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor."

EYT SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ