1300 TL'ye varan devlet desteği devam ediyor! Çocuk parası ödemeleri, 2022 aylığı yardımı...

Devlet tarafından sağlanan bu destek ödemeleri ile ailelere bir doğum sonrasında destek olmayı amaçlıyor. Devlet tarafından sağlanan bu destek ödemelerinden faydalanmak için ise bazı şartlar bulunuyor. Çocuk parası ödemeleri ailelere doğumdan sonraki süreçte ödeniyor. Bu ödemeler çocuk sayısına göre değişmekte olup her doğum sonrası ailenin ekonomi bütçesine yardımcı olmak için hesabına yatırılıyor.

Giriş Tarihi 15 Eylül 2020, 08:36 Güncelleme 22 Ekim 2020, 13:12
1300 TL’ye varan devlet desteği devam ediyor! Çocuk parası ödemeleri, 2022 aylığı yardımı...

İÇİNDEKİLER

Devlet evde yaşlı bakımından hasta bakımına, asker ailesinden eşi vefat eden dullara kadar pek çok kişiye yardım parası ödüyor. Sosyal devlet anlayışı ile yapılan yardımlarla milyonlarca kişiye destek olunuyor.


1300 TL'YE VARAN DEVLET DESTEĞİ

Çocuk parası ödemeleri ailelere doğumdan sonraki süreçte ödeniyor. Bu ödemeler çocuk sayısına göre değişmekte olup her doğum sonrası ailenin ekonomi bütçesine yardımcı olmak için hesabına yatırılıyor. Doğum destek parası almak için ise anne veya babanın sigortalı olup olmaması önemli değildir. Bu ödemeler devlet tarafından çok geniş kapsamlı sağlanmakta olup sgkbulteni.com olarak aşağıda yer alan belli başlı kuralların, şartların sağlanması durumunda ödenir.

Doğum parası başvurusunda bulunacak olan vatandaşların sağlamları gereken koşulların başında Türk vatandaşı olmak şartı geliyor. Bu ödemeler anne veya babadan birisinin Türk vatandaşı olması durumunda sağlanıyor.

Doğum parası yardımları 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğmuş her çocuk için alınabilir. Doğum sonrası bu parayı alamayanlar geriye dönük 5 yıllık süreçte bu ödemeyi alabilirler.

Son olarak ise yukarıda da belirttiğimiz gibi doğum parası almak için anne veya babadan en az birisinin Türk vatandaşı olması gerekiyor.

DOĞUM PARASI TUTARI VE BAŞVURU İŞLEMLERİ

Mayıs 2015 tarihinden sonra doğmuş ilk çocuk ailelere 300 TL ödeme yapılır. Bu tarihten sonra doğmuş ikinci çocuk ise ödeme tutarı 400 TL olur. Eğer aile Mayıs 2015 tarihinden sonra üçüncü veya daha fazla çocuğunu dünyaya getirmişse ödeme tutarı 600 TL ödeme alır. Yani bir aile 1300 TL'ye varan ödeme almış olur. Doğum parası yardımları için başvurular ise çocuğun kimlik çıkarması aşamasında yapılır. Bu aşamada yapılmadıysa başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri ve sosyal hizmet merkezleri üzerinden bildirilebilir.

2022 Aylığı Yardımı

65 yaş aylığı, engelli aylığı ve silokozis aylığı olarak ödenen paralar 2022 aylığı yardımı başlığı altında ödeniyor. 2022 aylığı şartları arasında ise 2019 yılı için hane halkı kişi başına düşen gelirin 609 lirayı aşmaması şartı aranıyor.

Yapılan ödemeler ile 65 yaş maaşı olarak 606 lira engellilere ise engel oranlarına göre 483 lira ile 724 lira arasında düzenli maaş ödemesi yapılıyor.

Doğum Yardımı

Devletin ödediği doğum yardımı parası çocuk başına hesaplanıyor. İlk kez anne olan kadınlara devlet çocuk parası olarak 300 lira öderken, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira olmak üzere toplamda 1.300 lira çocuk parası ödeniyor.

Evde Bakım Maaşı

Evde bakım maaşı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenmekte olup bu nedenle başvurular da kurum tarafından kabul edilmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri ya da ilçe müdürlükleri üzerinden kabul edilmektedir.

Evde bakım başvurusu için ilk adım olarak SYDV'lerden alınan sevk ile bakanlığın yetki verdiği sağlık kurullarından rapor alınması gerekiyor. Ardından ücretsiz olarak verilen sağlık raporu ile bu raporda belirtilen engellilik oranı üzerinden muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor ve ardından engelli aylığı bağlanıyor.