Erken emekli olmak için sigorta yılı, prim gün ödemesi ve yaş şartlarının yerine getirilmesi gerekiyor!

Her çalışan bir gün emekli olma hayali ile devam ediyor. Bunun için sigorta yılı, prim gün ödemesi ve yaş şartlarının aynı anda yerine getirilmesi gerekir. Fakat bazı durumlarda kişilerin daha erken emekli olma fırsatları yer alıyor.

Giriş Tarihi 15 Eylül 2020, 08:23 Güncelleme 23 Ekim 2020, 14:13
Erken emekli olmak için sigorta yılı, prim gün ödemesi ve yaş şartlarının yerine getirilmesi gerekiyor!

İÇİNDEKİLER

Erken emekli olabilmek milyonlarca çalışan işçi ve memurun merak ettiği konulardan biri ve erken emekli olabilmenin koşulları, emekli olmanın şartları nelerdir birlikte bakalım. Erken emeklilik, emeklilik şartlarını normalden daha erken sürede elde etmeye denilmektedir.

Emeklilikte yaşı geriye çekmenin adımları

1. Engelli çocuğu olan vatandaşlar

Bakıma muhtaç engelli çocuk sahibi olan anneler için gelen 1 ekim 2008 sonrası sigorta hayatı için çalışmanın dörtte biri kadar prim gün ödemesi ekleniyor. Eklenen bu süreç ise yaş haddinden düşürülüyor.

2. Vergi indirimi erkene alır

Engelli çalışanlar ya da yüzde kırk oranı ile engellilik ardından vergi indirimi alınması yaş şartına bakılmadan 15 yıl olarak 3600 ya da 18 yıl olarak 4680 gün ile emekli olma fırsatı veriliyor.

3. 10 yıl prim şartı yetiyor

Kısmi emeklilik olarak yer alan bu yöntem ile kişilerin 15 yıl yani 3600 prim gün ödemesini dolduranlar daha fazla çalışma hayatına devam etmeden emekli olabiliyor. Bu imkan ise sadece 9 eylül 1999 tarihi öncesi geçerli olacak. Bundan sonraki tarihler için 4500 prim ödeme şartı sunuluyor.

4. Çocuklar kazandırıyor

Sigortalı çalışan kadınlar doğum yaptıkları çocukları üzerinden prim kazanabiliyor. En fazla 3 çocuk için kazanılan bu primler kadınların 6 yıl erken emekli olma fırsatı elde etmesine yardımcı oluyor.

5. Sağlık önemli bir mazeret

Çalışma sırasında iş yapabilme gücünde azalma meydana gelmesi ve en az yüzde 60 oranla iş gücünü kaybedenler sağlık raporu aldıktan sonra malulen emekli olma hakkına sahip oluyor. En az 10 yıl boyunca sigortalı bir şekilde çalışmak ve 1800 prim gün ödeme şartını doldurmak yeterli olacak.

6. Askerlik gün sayısını azaltacak

Erkeklerde askerlik ile beraber hem yaş geriye çekmek hem de prim kazanma fırsatları yer alıyor. 1 ila 2 yıl arasında erken emekli olma fırsatı sunuyor.

7. Belirli mesleklere dikkat

Kanuna göre fiili hizmet süresi zammı olarak bilinen FHSZ olarak tarif edilen avantaj ise belirli mesleklere uygulaması yapılıyor. Ağır mesleklerde çalışanlar - askerler - polisler - gemi adamları - gazeteciler - madenciler gibi birçok meslek hayatına devam eden kişilerin belirli oranlar ile prim gün ödemesi eklenerek erken emekli olma fırsatları sunuluyor.