Prim ödeyen ve emekli olamayanlar parasını nasıl alır?

SGK'ya emekli olmak için prim yatırmış ancak emekli olamamış vatandaşlar, emekli olamadıklarında SGK'dan toplu para iadesi alırlar. Emekli olamayan vatandaşlara sağlanan desteklerden bir tanesi de toplu para iadesi. SGK bu alanda vatandaşlara gerekli koşulları sağlamaları durumunda ödenmiş prim paralarını geri iade ediyor.

Giriş Tarihi 08 Eylül 2020, 08:34 Güncelleme 01 Ekim 2020, 14:59
Prim ödeyen ve emekli olamayanlar parasını nasıl alır?

İÇİNDEKİLER

Emekli olmak isteyen vatandaşların prim ve gün şartının yanında diğer bir şart olan yaş şartını da sağlamaları gerekiyor. Hem gün hem yaş hemde prim şartını aynı anda sağlayan vatandaşlar emekliliklerine hak kazanıyorlar. Ancak bazı vatandaşlar bu şartlardan bazılarını sağlasa da diğerlerini tamamlamakta zorlanıyorlar.

SGK TOPLU PARA İADESİ

Çalışma hayatı içerisinde yer alan kadınlar ve erkekler yaşlılıklarında emekli olabilmek için mevzuatta yer alan 3 temel şartı aynı anda yerine getirmek zorundalar. Vatandaşlar öncelikle çalışma başlangıcı, ilk başlangıç tarihi ve bunun gibi birçok koşula bağlı olarak değişen SGK Prim ödemesi şartını sağlamak zorundalar.

SGK prim ödemesinin şartının yanında çalışanların belirli bir çalışma gün şartına da haiz olmaları gerekiyor. Son dönemlerde sık sık konuşulan son şart ise yaş şartı. Yine bazı etmenlere bağlı olarak değişen bu şartın da sağlanması durumunda emeklilik hakkı elde ediliyor.

NE KADAR ÖDEME YAPILIR?

SGK tarafından talep edilen bu şartların sağlanmaması durumunda ise toplu para iadesi almak mümkün. SGK toplu para iadesine ilişkin açıklamasında çalışanların gün ve yaş şartını tamamlamış olmaları, prim eksiği yüzünden emekli olamamaları durumunda toplu ödeme yapıldığını duyurdu.

Bu ödemeler güncel tutarlarla yapılır ve alınan maaş ile sağlanan sağlık hizmetleri hesaplamaları sonrası kişiye özel belirlenir. SGK'dan toplu para iadesi almak için ise vatandaşların SGK'ya yazılı başvuruda bulunması gerekiyor.

KİMLER PRİM PARASI ALABİLİR?

Prim parası almak isteyen vatandaşların sağlamaları gereken koşulların başında; emekli olmak için yaş ve gün şartının sağlanmış olması. Toplu prim parası sadece prim şartı eksik olanlara ödeniyor. Bunun dışında kişinin hiçbir şekilde sigortalı bir işte çalışmaması ve kendi işiçni yürütüyor olmaması gerekiyor.

Bunların dışında kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 şartının da sağlanması gerekiyor. Bu şartların tamamının sağlanması durumunda ise SGK güncel oranlara göre yapılan hesaplama sonucu toplu prim parası iadesi yapıyor.

SGK TOPLU PARA İADESİ BAŞVURUSU NEREYE, NASIL YAPILIR?

Sizde bu grup içerisinde yer alıyorsanız bu duruma yaşadığınız il ve ilçede yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Merkezleri üzerinden kimlik belgeniz ile başvuruda bulunabilir burada size verilecek olan matbu dilekçe örneğini doldurarak prim iadesi talep edebilirsiniz.

TOPLU PARA İADESİ BAŞVURU ŞARTLARI

Tüm bu başvuru koşullarını sağlayan vatandaşlar başvurularını SGK il veya ilçe müdürlüklerine yapabilirler. Başvuru işlemleri yazılı dilekçe ile şahsen yapılacak. Ayrıca vefat eden bir sigortalının eşi veya çocukları da prim iadesi için başvuru yapabilirler.