Yeni düzenlemeler ile birlikte ev hanımları da (sigorta başlangıçları olmasa dahi) emekli olabilecekler

Evde boş oturmak yerine çalışıp üretmek, ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen ev hanımlarına emeklilik imkanı sunuluyor. Bu fırsat ile ev hanımları artık evde yaptıkları işlerle ve cüzi miktarda prim ödeyerek emekli olabiliyor. Peki ev hanımları nasıl emekli olur? 2020 emeklilik prim ücreti ne kadar Ülkemizde kadının iş yaşamına katılımı destekleniyor

Giriş Tarihi 07 Ağustos 2020, 09:12 Güncelleme 03 Eylül 2020, 13:45
Yeni düzenlemeler ile birlikte ev hanımları da sigorta başlangıçları olmasa dahi emekli olabilecekler

İÇİNDEKİLER

Yeni düzenlemeler ile birlikte ev hanımları da (sigorta başlangıçları olmasa dahi) emekli olabilecekler. Ev hanımlarına emeklilik için düzenleme geliyor. Hafta başı haber siteleri aracılığıyla Türkiye'nin gündemine giren çalışmayan ev işleri ile uğraşan kadınlar için eşi ile 25 yıl evli kalarak emekli olma hususu daha öncelerde de sık sık gündeme geldi. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

EV HANIMLARI NE ZAMAN EMEKLİ OLUR?

Emeklilik için kadın sigortalılar Bağkur kapsamında 9000 gün prim ödemek zorundalar. Bunun yanında emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir işyerinde işçi olarak çalışmış olan kadınlar 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olabiliyor. Ayrıca ev hanımlarının da emekli olabilmek için 58 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.

ÇALIŞMAYAN KADINLARA EMEKLİLİK MÜJDESİ

Sigortalı olmayan ev kadınlarının emekli olabilmesi için Meclis'e kanun teklifi verildi. Teklif yasalaşırsa, evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan kadınlar faydalanabilecek. Çalışmayan Kadınların Emekli Olması İçin Meclise Kanun Teklifi Verildi.

EV HANIMLARINA BORÇLANMA ŞANSI

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının "çalışmasa dahi borçlanarak emekli" olabileceğini belirtti.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Duman, "Ülkemiz genelinde milyonlarca ev hanımı çalışmadıkları için emekli olamıyor" diye anımsattı ve ekledi:

2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar.

YASAYA ONAY BEKLENİYOR

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

YURT DIŞINDA YAŞAYANIN HAKKI VAR

Eğer yasa teklifi 2020 yılında yasalaşırsa 1995 yılı ve öncesinden bu yana evli kalan aynı zamanda 1970 yılı ve öncesinde doğan ev hanımlarının borçlanarak hemen emekli olabileceğine dikkat çeken Duman, yasalarımıza göre yurt dışında gurbetçi olarak ikamet eden Türk vatandaşı her kadının borçlanma yapmasına imkan varken, ülkemizde yaşayan kadınların da bu düzenlemeyi uzun zamandır beklediğini belirtti ve şu bilgileri verdi:
Günümüz koşullarında kadınların hizmet olarak borçlanabilecekleri iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlki analık borçlanması olarak en fazla 2.160 gündür diğeri ise yurt dışında çalışılan yada ikamet edilen sürelerdir.

EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLACAK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan yasa tasarısı kapsamında ev hanımları çalışmasa dahi borçlanarak emekli olabilecek. Kadınların borçlanarak emekli olabilmesi için doğum borçlanması ve yurt dışında ikamet edilen veya çalışan sürenin borçlanılması olarak belirlenmiştir. Çalışmayan kadın, daha önce hiç sigortası yapılmadığı ve sigorta primi ödenmediği için sigorta primlerini kendisi ödemesi gerekiyor. Prim ödemelerinin her ay düzenli şekilde SGK'ya ödenmesi, ödemeler tamamlandığında da emeklilik işlemlerinin yapılacağı kişiye hatırlatılır. Çalışmayan kadın, SGK prim borçlarını ödeyerek emekli aylığını almaya başlar.