2500 tl'lik bakanlıktan annelere yardım alma başvuru alma şartları... 2.500 lira nasıl ve nereden alınır?

Yeni çocuk sahibi olanlar için sosyal yardımların sayısı her geçen gün artırılıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından aileleri destekleyen önemli projeler uygulamaya konuluyor. Devlet, yapılan çocuk parası desteği ile yurt içinde ve yurt dışında yaşayan T.C. vatandaşı tüm anne ve babalara yardımcı olmaya devam ediyor. Projeye ilişkin detayları paylaşan Bakan Selçuk, "Sigortalı çalış, sigortalı eğitimli bakıcı çalıştır" sloganıyla 2019 yılında başlayan Projeden halen 0-24 aylık çocuğu olan 4/a statüsünde sigortalı çalışan annelerimiz yararlanabilmektedir. Projeden yararlanmak isteyen annelerimiz internet üzerinden başvuru yapabilirler" dedi.

Giriş Tarihi 05 Ağustos 2020, 09:14 Güncelleme 05 Ağustos 2020, 09:14
2500 tl’lik bakanlıktan annelere yardım alma başvuru alma şartları... 2.500 lira nasıl ve nereden alınır?

İÇİNDEKİLER

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, çalışan annelere verilen eğitimli bakıcı desteğinin bu yıl aylık 200 Avrodan 300 Avroya çıkarıldığını açıkladı. Bu bağlamda Türk lirası ile yaklaşık 2.500 TL'ye tekabül ediyor. Bakan Selçuk, Avrupa Birliği ile ortaklaşa finanse edilerek, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca Ankara, İstanbul ve İzmir'de hayata geçirilen 'Eğitimli Çocuk Bakıcıların Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi' ile ayrıca özel gereksinimli çocuğu olan annelere 50 Avro artırımlı (350 Avro) ödeme alarak destekleneceğini bildirdi. Peki 2.500 lira nasıl ve nereden alınır? İşte tüm detaylar...

Projeye ilişkin detayları paylaşan Bakan Selçuk, "Sigortalı çalış, sigortalı eğitimli bakıcı çalıştır" sloganıyla 2019 yılında başlayan Projeden halen 0-24 aylık çocuğu olan 4/a statüsünde sigortalı çalışan annelerimiz yararlanabilmektedir. Projeden yararlanmak isteyen annelerimiz internet üzerinden başvuru yapabilirler" dedi. Bakan Selçuk projenin amacının, kadınların kayıtlı istihdamını desteklemek ve aile-iş yaşamı dengesini güçlendirmek olduğunu belirtti. Bakanlık olarak aile birliğini korumayı ve güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti.


Söz konusu projeye başvuruların devam ettiğini belirten Bakan Selçuk, desteklerin önümüzdeki yıllarda kademeli artırılarak, 2021 yılında 325 Avro 2022 yılı için de 350 Avro olacağının mesajını verdi. Projeye www.sgkegitimlibakici.org veya www.sgk.gov.tr internet adreslerinden e-devlet şifresiyle başvuru yapılabilmektedir.

MAYIS 2015 'TE BAŞLADI

Bakan Selçuk yaptığı açıklamada söz konusu uygulamanın 2015 yılında başladığını ve o günden bu yana milyonlarca kişiye para yardımı yapıldığını söyledi.

300, 400 VE 600 TL ÖDEME

2015 yılında başlatılan uygulama ile ilk çocuğu doğan anneye 300 TL , ikinci çocuk için 400 , üçüncü ve sonraki her çocuk için 600 TL ödeme yapılmaya devam edildiğine yer verildi. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk konu ile ilgili şu ifadeleri kullandu:

"Uygulamanın başladığı Mayıs 2015'ten Nisan 2020 sonuna kadar olan süreçte 4 milyon 626 bin 243 annemize, yeni doğan 5 milyon 695 bin 178 bebeğimiz için doğum yardımı ödemesinde bulunduk. Doğum yardımı ödemelerimizin toplam miktarı 2 milyar 399 milyon 48 bin 395 liraya ulaştı. Ocak-Nisan 2020'yi kapsayan son 4 aylık dönemde yapılan doğum yardımı ödemeleri ise 145 milyon 305 bin 204 lira oldu. Bu dönemde 295 bin 695 annemize 308 bin 72 bebek için yardım ödemesi gerçekleştirdik. Ülkemizin ekonomik kalkınmasının en önemli unsuru dinamik nüfus yapısıdır. Bu süreçte, aile yapısının korunması da kritik bir öneme sahip. Bu nedenle Bakanlık olarak annelerimize verdiğimiz doğum desteklerini genişleterek sürdürüyoruz."

ŞARTLAR NELERDİR?

Söz konusu destek ile ilgili yapılan açıklamada "15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumları kapsamaktadır" denildi ve "Yurt içinde ve yurt dışında 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşları ve Mavi kart sahipleri" ifadeleri kullanıldı. 15 Mayıs 2015 'ten sonra doğan her çocuk için bu ödeme vatandaşlara yapılmaktadır. Ödemesini almayı unutan vatandaşların da müracaat etmesi gerektiği uyarısı yapıldı. Ödemeler Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl , İlçe Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Ödemeyi almak için kimlik ile müracaat yeterlidir.

NASIL ALINIR?

Proje kapsamında ilk etapta 3 ilde ikamet eden sigortalı çalışan annelere bakıcı desteği sağlanacak. Her anneye standart olarak 1.300 lira ödeme yapılması planlanıyor. Başvuru sonuçları ise ilerleyen tarihte bakanlık tarafından açıklanacak.

Eğitimli bakıcı tutan annelere verilecek destek için başvuru koşulları da belirlendi. Ankara, İstanbul ve İzmir illerinden birinde ikamet eden anneler aylık ücret alacak. Destek almak için yerine getirilmesi gereken şartlar bununla da sınırlı kalmıyor.

Bu şartları sağlayan çalışan anneler ön kayıt yapacağı bugünden itibaren 0-24 ay aralığında (24. ay dahil) çocuğunun olması ve sigortalı çalışması halinde başvuru yapabilecek. Desteği alan annelerin çocuk bakımı alanında MEB sertifikası almış kadınları çalıştırması gerekmektedir.