Emeklilikte yeni dönem başlıyor! Kriterler değişiyor!

Emeklilikte yeni dönem başlıyor. Getirilecek olan yeni düzenleme ile emeklilerin yüzü gülecek. Hükümet 50 yaş istihdamı avantaja dönüştürmeyi hedeflerken, prim gün sayısını dolduranlar için büyük sorun olan, çalıştıkça azalan emekli aylığı formülünün değiştirilmesi için de kolları sıvadı.

Giriş Tarihi 14 Temmuz 2020, 09:23 Güncelleme 29 Temmuz 2020, 14:07
Emeklilikte yeni dönem başlıyor! Kriterler değişiyor!

İÇİNDEKİLER

Sigorta başlangıç tarihi, prim sayısı ve kişinin belli bir yaşı tamamlaması. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 5060 arasında değişen yaşı doldurduğunda yaş haddinden emekli olabilir. Böylece çalışma süresi uzadıkça emekli aylığı düşmesi önlenecek. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

AYDA 1-3 LİRA AZALIYOR

Bugün asgari ücret ve asgari ücretin biraz üzerinde maaşla çalışanlar emekli olmayıp, yüksek maaş alabilmek için daha fazla çalıştıklarında aylık 1-3 lira arazında azalma yaşanıyor. Asgari ücretin iki-üç katından fazla maaş alanlar emekli olmayıp, ne kadar uzun süre çalışırlarsa emekli maaşları da her ay 15-20 lira yükseliyor.


650 BİN KİŞİNİN EMEKLİ AYLIĞI YÜKSELDİ

AİLE, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, intibak uygulaması ile 2000 öncesi emekli olanların aylıklarının, gerçekleşen büyüme oranlarından pay alacak şekilde artırıldığını belirtti. Selçuk, "Düşük bağlanan aylıklar yükseltildi. Bağlanacak aylıkların hesabında ekonomik büyümedeki gelişmelerin aylıklara yansıtılması hükme bağlandı" dedi. Hükümet, intibak düzenlemesi kapsamında salgınla mücadele döneminde 650 bin kişinin emekli aylığını bin 500 liraya çıkardı.


EMEKLİLİK TARİHİNİ ETKİLEYEN UNSURLAR

Bu yazıdaki tablolardan yararlanarak kendi emeklilik tarihinizi bulmanız mümkün. Ancak tablolardaki bilgiler dışında doğum borçlanması, askerlik borçlanması, malullük ve yıpranma payı gibi bazı hususlar emeklilik tarihini etkiliyor. Bu nedenle emeklilik yaşı ve emeklilik tarihini kişilerin kendi bilgileri üzerinden hesaplamakta fayda var. Bunun için de SGK'nın internet üzerinden çalışan bir uygulaması size yardımcı olabilir.

Bu uygulama ile erken yaşlanma, malullük, askerlik borçlanması ve birkaç sigorta kurumuna bağlı geçirilen süreler gibi tüm detaylar girilerek emekli olunacak tarih hesaplanabiliyor. (http://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/)