Emekliye en az 3776 TL! İşte alma başvuru şartları detayları sayfamızda

Koronavirüs salgını nedeniyle hükümetin aldığı ekonomik tedbirler paketinde emekliler için de pek çok müjde verildi. Peki emeklilere 3776 lira ödeme var mı? Emeklilik başvurusu yapan kişiye avans ödemesi yapılması için, aylığın 90 gün içinde bağlanamamış olması ve yazılı başvuru yapılması gerekiyor.

Giriş Tarihi 02 Haziran 2020, 10:07 Güncelleme 09 Haziran 2020, 14:31
Emekliye en az 3776 TL! İşte alma başvuru şartları detayları sayfamızda

İÇİNDEKİLER

Emekliler, bu yıl pek çok kazanım elde ediyor. Ocak'ta maaşları artırılan, promosyonları zamlanan emeklilerin kazanımları, Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi kapsamında atılan adımlarla da arttı. Maaşı bin 500 liranın altında olan emeklilerin aylık kazancı bin 500 liraya çıkarılırken; Mayıs'ta verilecek Ramazan Bayramı ikramiyesi Nisan'da yatırıldı. Emekliler için güzel haberler gelmeye devam edebilir. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de.

EMEKLİ OLANLARA DA AVANS KONUSU NE OLDU?

Emekli maaşının bağlanmasını bekleyenler için talepte bulunmaları halinde 6 bin 972 lira avans veriliyor. bu imkanın aynısı mevcut emekliler için de yapılması gündemde. Emekli maaşının bağlanmasını bekleyenlere yönelik avans uygulamasında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Eğer bu sistem hayata geçerse; emekliler nakit sıkıntısı yaşadıklarında SGK'ya yazılı başvuru yaparak maaşlarının 3 katına kadar avans isteyebilecek. En düşük maaşın bin 258 lira 69 kuruş olduğu dikkate alındığında, en az avans 3 bin 776 lira olacak. Bu para daha sonra emeklinin maaşından 12, 24 ya da 36 taksitle kesilecek.

EMEKLİ ZAM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

EMEKLİ SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

NASIL UYGULANACAK?

Emeklilerin dört gözle beklediği avans imkanı konusunda çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Çalışmaya göre; isteyen emeklilere SGK avans verecek. Emekliler, SGK'ya yazılı olarak başvurusunu yaparak maaşının 3 katına kadar avans isteyebilecek. Bu para daha sonra emeklinin maaşından 12, 24 ya da 36 taksitle kesilecek. Avanstan faiz alınmayacak. Emekliler, yaşadıkları nakit sıkıntısını avans sistemiyle atlatacak. Parayı faizsiz olarak küçük taksitlerle geri ödeyecek.

Örneğin; maaşı 2 bin lira olan bir emekli, 6 bin lira avans alabilecek. Bu paranın geri ödemesini de 36 ay vadede ayda 166,67 lira taksitle yapabilecek. Böylece emekliler rahat bir nefes alabilecek. Halen bankadan nakit ihtiyacı için kredi kullanan emekli, hem faiz hem de masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor. Emekli maaşının bağlanmasını bekleyenlere yönelik avans uygulamasında ise SGK, net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor. Emeklilik başvurusu yapan kişiye avans ödemesi yapılması için aylığın 90 gün içinde bağlanamamış olması ve yazılı başvuru yapılması gerekiyor.

TAKSİTLE ÖDENECEK

Halen emeklilik başvurusunu yapıp maaşının bağlanmasını bekleyenlere avans uygulaması yapılıyor. Yeni emekli, SGK'ya yazılı başvuruda bulunarak avans talep edebiliyor. SGK, bu kişilere, net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan yüzde 25 oranında kesilerek mahsup ediliyor. Emeklilik başvurusu yapan kişiye avans ödemesi yapılması için aylığın 90 gün içinde bağlanamamış olması gerekiyor.

Şimdi bu uygulamanın, mevcut emekliler için de devreye alınması düşünülüyor. Avans sistemi hayata geçerse, emekliler SGK'ya başvurup maaşlarının 3 katına kadar para alabilecek. Ödenen avans, 36 aya varan taksitlerle emeklinin maaşından kesilecek. Bunun için herhangi bir faiz alınmayacak. Maaşı 2 bin lira olan emekli 6 bin lira avans çekebilecek. Bunu da ayda 166,67 lira taksitle 36 ayda ödeyecek

FAİZSİZ NAKİT İMKANI

Faizsiz kredi için ise emekli maaşlarının yatırıldığı bankalara teklif götürülecek. Öncelikle kamu bankalarıyla görüşmeler yapılacak. Anlaşma sağlanırsa, emeklilere maaşlarının 10 katı kadar faizsiz kredi verilmesi gündeme gelecek. Maaşı 2 bin lira olan emekli, 20 bin liraya varan kredi çekebilecek. Emekliler isterse daha az tutarda da kredi kullanabilecek.

Kredinin geri ödemesi ise emeklinin maaşından taksitler halinde yapılacak. Taksit ödemelerinin sürdüğü dönemde emekliler maaşlarını krediyi veren bankadan alacak. Böylece taksitler direkt olarak hesaptan kesilecek ve emeklinin ikinci bir işlem yapmasına gerek kalmayacak. Her iki sistem de emeklileri rahatlatacak.

2020 TEMMUZ AYI EMEKLİ MAAŞI VE İKRAMİYE...

Emekliler, bu yıl pek çok kazanım elde ediyor. Ocak'ta maaşları artırılan, promosyonları zamlanan emeklilerin kazanımları, Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi kapsamında atılan adımlarla da arttı. Maaşı bin 500 liranın altında olan emeklilerin aylık kazancı bin 500 liraya çıkarılırken; Mayıs'ta verilecek Ramazan Bayramı ikramiyesi Nisan'da yatırıldı.

3 TEMMUZ ÖNEMLİ

Önümüzdeki ay da emekliler için çifte kazanç imkanı olacak. SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin maaşına bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Memur emeklilerine ise yüzde 4 zam ve bu yılın ilk 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 4'ü aşarsa, aşan kısım kadar fark yansıtılacak.

Merkez Bankası'nın yaptığı beklenti anketindeki enflasyon tahminine göre, emeklilerin zam oranı yüzde 4.41 olarak beklenirken; kesin oran 3 Temmuz'da belli olacak. Temmuz, zammın yanı sıra ikramiye ayı da olacak. Kurban Bayramı 31 Temmuz-3 Ağustos arasına denk geliyor.
30 Temmuz Perşembe de arife günü. Eğer takvimde bir değişiklik yapılmazsa, 1.000'er liralık ikramiye 27-30 Temmuz'da ödenebilecek.