1 Haziran sonrası fırtına mı kopacak? Dolar ne olur?

Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum. Mayıs ve haziran aylarında doların düşmeye devam edeceği ve 6.30 TL'ye kadar çekileceği, gram altının da dolar ile birlikte ons fiyatının da düşmesiyle 340 TL'ye kadar ineceği tahmin edilmektedir.

Giriş Tarihi 01 Haziran 2020, 11:14 Güncelleme 07 Haziran 2020, 12:52
1 Haziran sonrası fırtına mı kopacak? Dolar ne olur?

İÇİNDEKİLER

Küresel piyasalarda artan risk iştahı ve dolar talebinin azalmasıyla kur yüzde 1'den fazla düşerek 6,80'den 6,69'a kadar çekildi ancak burada kalıcı olamadı. Dolar/TL bugün büyüme rakamlarının ardından 6,82'den işlem görüyor. 7 TL bandının üstüne çıktıktan sonra düşüş eğrisine giren dolarda düşüş sürecek mi? Uzmanların dolar tahminleri ekonomiyle ilgilenen vatandaşlar tarafından sorgulanıyor.

Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.5 büyüdü

Ekonominin, corona virüs etkilerinin henüz tam olarak hissedilmediği Ocak-Mart döneminde yüzde 5.2 büyümesi bekleniyordu.

Türkiye, 2019'un son çeyreğinde yüzde 6 büyümüştü.

ABD, ÇİN'E YÖNELİK YAPTIRIM HAZIRLIĞINDA

ABD, Hong Kong üzerindeki kontrolu arttırma çabaları kapsamında onayladığı ulusal güvenlik yasası nedeniyle Çin'e yönelik yeni yaptırımlara hazırlanıyor. Başkan Trump, Çin konusuyla ilgili bugün basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.

Teknik açıdan dolar/TL'de 6,85'in direnç konumunda bulunduğunu ifade eden uzmanlar, 6,80'in altında kapanışlar olması durumunda 6,75'in gündeme geleceğini kaydetti.

DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR?

Mayıs ve haziran aylarında doların düşmeye devam edeceği ve 6.30 TL'ye kadar çekileceği, gram altının da dolar ile birlikte ons fiyatının da düşmesiyle 340 TL'ye kadar ineceği tahmin edilmektedir. Haziran ayında ortalama olarak Amerikan Doları'nın 6.30 TL, gram altının 335-340 TL, çeyrek altının ise 520-550 TL bandında olacağı tahmin edilmektedir.

Konu hakkında katıldığı bir televizyon programının canlı yayınında açıklamalarda bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk dolar kurunda yaşanan düşüşün nedenlerini şu şekilde sıraladı;

Dışarıya TL çıkışının yasaklanmış olması,

3 yabancı bankaya BDDK tarafından alınan tedbir kararı ve cezalandırılacağının söylenmesi,

Bu kararların swap işlemleri ile manüpalitif eylemler yapmak isteyen bankaları caydırması,

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından G20 ülkeleri ile swap anlaşması için görüşmelerin sürdüğünün söylenmesi,

İç piyasada yatırımcıların swap anlaşması beklentisini fiyatlaması,

Amerikan ekonomisi için açıklanan verilerin beklentilerden çok daha fazla kötü çıkması,

Amerikan Merkez Bankası FED Başkanı Powell tarafından yapılan negatif faiz açıklaması.