Kocası ile 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik için açıklamalar takip ediliyor

25 yıllık ev hanımlarına emeklilik hakkı için kanun teklifi TBMM Başkanlığı 'na sunuldu. Peki teklif yasalaşırsa kimler emekli olacak? Şartlar ne olacak? İşte detaylar ve son bilgiler ile 25 yıl evli kalana emeklilik hakkında yorumlar görüşler.

Giriş Tarihi 30 Mayıs 2020, 02:34 Güncelleme 09 Temmuz 2020, 14:16
Kocası ile 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik için açıklamalar takip ediliyor

İÇİNDEKİLER

25 yıl evli kalan ve en az 50 yaşında olan kadınların emekli edilmelerine ilişkin kanun teklifi 30 Aralık 2019 tarihi itibariyle TBMM Komisyonuna gelmişti. Fakat sonrasında bir gelişme yaşanmadı. Bir dönem ekonomi gündemini oldukça meşgul eden kanun teklifinde yer alan tüm ayrıntıları haberimizde ele aldık. Söz konusu kanun teklifine göre ev hanımları, evli kadınlar nasıl emekli olacaklar?

SİGORTASI OLMAYAN EV HANIMLARINA EMEKLİLİK VAR MI?

Son dönemlerde bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde bu konuya dair çok fazla haber yapıldı. Bu haberlerde herhangi bir iş yerinde çalışmayan kadınların 25 yıl evli kalmaları halinde emeklilik elde edecekleri öne sürüldü. Bu düzenlemenin kanun teklifi ile meclise sunulduğu iddia edilirken düzenlemenin onaylanması halinde kadınlara emeklilik hakkı verileceği yansıtıldı. Gelişmeleri anı anına takvim.com.tr olarak takip ediyoruz.

EV HANIMLARININ EMEKLİLİĞİ İÇİN GEÇERLİ OLAN YASA TASARISININ KAPSAMI NEDİR?

Teklifin yasalaşması durumunda ev hanımları hiç çalışmasa dahi belirlenen şartlara uygun olması halinde emekli olabilecekler:

Teklifin kapsamında belirlenen şartlardan ilki kadınların 1995 yılı ve öncesinde resmi nikah ile evlenmiş olmasıdır. Başka bir ifade ile 25 yıl ve üzerinde evlilik süresi olan ev kadınları bu haktan yararlanabilecek.

Teklifin ikinci maddesi ise kadınların yaşı ile alakalıdır. Buna göre; ev hanımlarının 1970 yılı ve öncesinde doğması şarttır. Kadınların bu haktan faydalanabilmesi için 50 yaşını doldurması istenir.

Emeklilik için başvuruda bulunacak kişilerin SGK ile bağının olmaması şarttır. Ev hanımları sigortalı olarak SGK'ya bildirilmemiş olmalı ve herhangi bir iş yerinde çalışmamalıdır.

SGK bünyesinde herhangi bir maaş (dul ve yatim aylığı vb.) alınmaması gereklidir.