Bebek ve bez yardımı, süt parası, kreş ve bakıcı yardımlarını alabilirsiniz

2020 yılında bu yardımdan faydalanacak annelere zamlı tutar verilecek. Peki 2020 doğum ve süt parası ne kadar oldu? Süt parası desteğinden 4A ve 4B sigortası kapsamında olan kadınlar ve eşleri çalışmayan erkek çalışanlar yararlanabilir. Süt parası ödemesi, Emekli Sandığına (4C) bağlı kadın ya da erkek sigortalı çalışanlar için geçerli değildir.

Giriş Tarihi 15 Nisan 2020, 09:25 Güncelleme 15 Mayıs 2020, 11:37
Bebek ve bez yardımı, süt parası, kreş ve bakıcı yardımlarını alabilirsiniz

İÇİNDEKİLER

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya mavi kart sahibi olan annelere çeşitli ödemeler yapılmaktadır. Öncelikle süt yardımı, doğum iznin bitiminden sonra annenin ya da babanın başvurması halinde verilen bir ödenektir. Peki, süt yardımı nedir? Kimler süt yardımı desteğinden yararlanabilir? Süt yardımı başvurusu nasıl yapılır? Şartları nelerdir? İşte, süt yardımına dair merak edilen tüm ayrıntılar…

Süt Parası Yardımından Yararlanmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Süt parası desteğinden 4A ve 4B sigortası kapsamında olan kadınlar ve eşleri çalışmayan erkek çalışanlar yararlanabilir. Süt parası ödemesi, Emekli Sandığına (4C) bağlı kadın ya da erkek sigortalı çalışanlar için geçerli değildir. 2015 yılından sonra doğan her çocuk için ayrı yapılan süt parası ödemesi sadece bir kez olmak şartıyla başvurusu onaylanan anne ve babalara ödenir.

• Süt parası desteği T.C. vatandaşı olan tüm kadınlara verilir.

• Kadınların emzirme desteğinden yararlanmak için kendisinin ya da eşinin 4A ve 4B kapsamında sigortalı olması yeterlidir.

• Emzirme ödeneği başvurusundan önce bebeklerin kimliğinin çıkarılması şarttır.

• 2015 yılından sonra dünyaya gelen bebeklerin hayatta olması gerekir. Bu bebekler için 5 yaşını tamamlamadan süt parası yardımı alınabilmesi söz konusudur.

• 4A ve 4B sigorta kolunda olanların; doğumun tarihinden önceki son 1 yıl içinde en az 120 gün sigorta primlerinin yatırılmış olması ve SGK'ya herhangi bir prim borcunun olmaması gerekir.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

4A sigortalı annelerin ya da eşleri çalışmayan babaların normal şartlarda süt parası desteği için başvuruda bulunmasına gerek kalmaz. Doğumun hemen ardından hastane tarafından; bebeğin ve ebeveynlerin bilgileri SGK sistemine aktarılır. Ebeveynlerin banka hesabının olması durumunda süt parası bu hesaba; aksi durumlarda ise PTT'ye aktarılır. 4B sigortalı annelerin ya da eşleri çalışmayan babaların süt parası yardımında faydalanması için ikamet ettikleri il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurularını iletmeleri gerekir. Başvuru sırasında kişileri yanında; süt parası başvuru dilekçesi, doğum raporu ve kimlik belgesi gibi evrakların olması şarttır.

Süt Parası Ne Zaman Ödenir? Süt Parası Nereye Yatırılır?

Süt parası desteği başvurunun onaylanmasından sonraki takip eden ayın 8-14 günleri arasında yatırılır. Bebeğin doğumundan itibaren 5 yıl içinde süt parası ödeneği için başvuruda bulunabilir. Her bebek için yalnızca tek sefer ödenen süt parası, SGK üzerinden tanımlanan banka hesapları aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılır. Annenin Ziraat Bankası hesabı varsa; süt parası direkt olarak bu hesaba aktarılır. Ziraat Bankası hesabı olmayanlar için ise alternatif ikamet adresine en yakın yerdeki PTT şubesidir. Aynı zamanda SGK üzerinden Halk Bank, Vakıfbank ve Akbank hesaplarından birini tanımlayarak da ödenek alınabilir.