Evde bakım maaşı (parası) yatan iller 8 Nisan Çarşamba! Evde bakım maaşları nasıl alınacak?

8 Nisan evde bakım maaşı yatan iller listesi... Evde bakım parası (maaşı) yatan iller hangileri sorusuna maaşların son durumunu merak eden vatandaşlar yanıt arıyor. Evde bakım maaşları nasıl alınacak? Evde bakıma ihtiyaç duyan yaşlı veya engelli kişi bulunan hanelere yapılan yardım parası, her ay düzenli olarak yatırılıyor. Ancak Nisan ayında maaşların ve sosyal yardımların peş peşe yatırılmasının ardından evde bakım maaşlarının yatıp yatmayacağı araştırılıyor. Evde bakım parası yatan iller belli oldu mu? İşte, 8 Nisan evde bakım maaşı yatan iller!

Giriş Tarihi 08 Nisan 2020, 10:39 Güncelleme 08 Nisan 2020, 10:40
Evde bakım maaşı parası yatan iller 8 Nisan Çarşamba! Evde bakım maaşları nasıl alınacak?

İÇİNDEKİLER

8 Nisan Evde bakım parası yatan iller Evde bakım maaşları bu ay yatacak mı? Koronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşlara sosyal yardımlar yatırılmaya başlanırken, evde bakım maaşlarının akıbeti de merak konusu oldu. Evde bakım parası yatan iller, bu yardımı düzenli olarak alan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Peki, 8 Nisan evde bakım parası yatan iller hangileri? Evde bakım maaşları evde mi alınacak? İşte detaylar…

EVDE BAKIM PARASI YATAN İLLER!

İl il yatırılan evde bakım parasının 8 Nisan 2020 Çarşamba tarihi itibariyle henüz hiçbir ilde yatırılmadığı öğrenildi.

EVDE BAKIM MAAŞI ALANLARA SOSYAL YARDIM ÖDEMESİ VAR MI?

Evde Bakım Maaşı alan vatandaşların 1000 TL sosyal yardım parası ödemelerinden yararlanıp yararlanamayacağını öğrenmek için e-Devlet üzerinden sorgulama işlemini yapmaları gerekmektedir. e-Devlet şifreniz ve T.C. numaranız ile, e- Devlet uygulamasının sistemine girişinizi sağlayınız. Aile Bakanlığı'nın hazırladığı hizmetler sayfasına gelerek 1000 TL sosyal yardım sorgulama ekranından kişisel başvuru sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

2020 yılında evinde hasta, engelli ya da yaşlı vatandaşlara bakan 1. derecedeki yakına ödenen evde bakım maaşlarına zam geldi. 2022 engelli aylıkları; Yüzde 40-69 engeli olanların aylığı 509 liradan 536, yüzde 70 üstü engeli olanların da 763 liradan 804 liraya ulaşabilecek. 1.384 lira tutarındaki evde bakım desteği, 1.457 liraya çıkabilecek. Engelli bir bireyin maaş alabilmesi için maddi durumunun kötü olması yani fakir olması, muhtaç ve kimsesiz olması gerekmektedir. 2022 aylığı olarak bilinen engelli maaşları için başvurular Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıflarına yapılmaktadır.

2022 engelli aylıkları; Yüzde 40-69 engeli olanların aylığı 509 liradan 536, yüzde 70 üstü engeli olanların da 763 liradan 804 liraya ulaşabilecek. 1.384 lira tutarındaki evde bakım desteği, 1.457 liraya çıkabilecek.

Evde bakım maaşı nasıl sorgulanır: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın E-Devlet kapısında yer alan sayfası üzerinden görüntülenebilen evde bakım maaşı ödeme bilgileri, aynı zamanda Ziraat Bankası üzerinden de SMS ile sorgulanabiliyor.

Maaşlarını Ziraat Bankası üzerinden alanlar, büyük harflerle BAKIYE yazıp 4747'ye göndererek maaşlarının yatıp yatmadığı hakkında bilgi sahibi olabiliyor.

Maaşlar ne zaman yatıyor: Evde bakım yardımı her ay yatırılmakta olup, normal dönemde her ayın 15'i ile 31'i arası hesaplara aktarılmaktadır.

Adres değişikliği yaparken aman dikkat: Engellinin ikametgâh adresinin değişmesi hâlinde, yeni ikametgâh adresinin akrabası tarafından en geç on beş gün içinde il müdürlüğüne bildirilmesi zorunludur. Aksi takdirde sorumlular hakkında hukuki veya idari işlem yapılır.

Evde bakım yardımını alamayan ne yapacak: Evde Bakım Yardımına ilişkin iş ve işlemler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. Yardımın güncel durumu İl Müdürlüklerinden öğrenilebilmektedir.

Bununla birlikte süreli raporu bulunanlar için rapor süresinin dolması, adres değişikliği, gelir durumu değişikliği gibi sebepleri olabilmektedir.

ENGELLİ MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR

Engelli bir bireyin maaş alabilmesi için maddi durumunun kötü olması yani fakir olması, muhtaç ve kimsesiz olması gerekmektedir. 2022 aylığı olarak bilinen engelli maaşları için başvurular Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıflarına yapılmaktadır. Bağlı bulunduğunuz SYDV kurumuna engelli maaşı için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru yapabilmek için istenen evrakları tam bir şekilde başvuru esnasında teslim etmek gerekmektedir. Evraklarında eksiklik bulunanların başvuruları kabul edilmemektedir.

Başvurularını tamamlayan adaylara vakıf tarafından başvuru alındı belgesi verilmektedir. Engelli maaşı başvuruları en fazla 1 ay içinde sonuçlanmaktadır. Başvuru yapan bireyin muhtaçlık değerlendirilmesi ise yaşadığı ev hanesinin geliri dikkate alınarak yapılmaktadır. Ayrıca engelli maaşına başvuracak kişinin yaşı da önem arz etmektedir. Başvuran kişinin 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olması gerekmektedir. 65 yaşından büyük olanların ise en az %70 oranında engellinin bulunması gerekmektedir.

2022 sayılı kanun uyarınca 65 yaş üstü kişilere, engellilere ve evde engellisine bakan kişilere maaş ödeniyor. Bu maaşlar memur maaş katsayısına endeksli. Memur maaş katsayısı enflasyon oranında güncellenip Hazine ve Maliye Bakanlığı konuyla ilgili genelgeyi yayımlayınca bu yıl ödenecek maaş ve zam miktarları da belli oldu. 65 yaş aylığı 2018'in ikinci yarısında 543.27 TL'ye yükseldi. Ayrıca aylıkların 3 ayda bir yerine aylık ödenmesi yönünde düzenleme de hayata geçti. Bu yıl ise 65 yaş aylıkları memur katsayısındaki artışla 601.58 TL'ye yükseldi. Aylıklar temmuzda memur maaş katsayısındaki artışla birlikte tekrar zamlanacak.

Ocak aylıklarını çekenler şubatta 1 aylık farkla 659.88 TL maaş alacak. Bu artışla birlikte 65 yaş aylığına 58.31 TL zam yapılmış oldu. 65 yaş üstü kişi ve eşinin toplam gelir üst sınır da asgari ücrete endeksli. Asgari ücretteki yüzde 26'lık artışla bu sınır bu yıl için 609.67 TL oldu. Dolayısıyla geçtiğimiz yıl eşinin ve kendisinin toplam geliri 1.200 TL olduğu için 65 yaş aylığı alamayan bir kişi bu yıl tekrar 65 yaş aylığına başvurur ve diğer şartlar da mevcutsa aylık alabilecek. Asgari ücretin önemli ölçüde artması sonrası eşinin ve kendisinin geliri artmayan bir kişi bu yıl yeniden başvuru yaparsa aylık alabilir.