Soyadı değişikliğinde süreye dikkat!

Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kaleme aldığı yazıda yine okuyucularımızdan gelen soruları yanıtladı. İşte İmal'e sorulan sorular ve yanıtları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Nisan 2020 Güncelleme 01 Nisan 2020, 07:13
Soyadı değişikliğinde süreye dikkat!

İÇİNDEKİLER

Kısa süre önce evlendim. Evlendikten ne kadar zaman sonra soyadımı değiştirmem gerekiyor? Bir süre sınırı bulunuyor mu? Geciktirmenin bir cezası var mı?
Evlendikten sonra resmi yerlerde herhangi bir sorun yaşamamak adına, kimlik, ehliyet veya pasaportunuzdaki soyadı değişimini ivedilikle yapmanız gereklidir. Bekarlık soyadının devamını ya da eklenmesini talep etmeniz de mümkündür. Bekarlık soyadını kullanmak için, bir dilekçe ile beraber aile mahkemesine başvuru yapabilirsiniz. Evlilik sonrasında soyadı değişimini nikahtan sonra 30 gün içinde yapmak gerekiyor. Aksi halde en az 100 lira para cezası alabilirsiniz. Nüfus müdürlüğünden alınan randevu ve yeni çipli sisteme geçiş sayesinde uygulama son derece kolaydır.

ALDATILAN DAVA AÇABİLİR
Sevgilimin evli olduğunu öğrendim. Kandırıldım, kendime olan güvenim sarsıldı. Bu konuda ona tazminat açabilir miyim?
Sevgilinizin evli olduğunu sizden gizleyerek sizinle ilişkiye girmiş olması sebebiyle, dolayısıyla kişilik haklarınızın ihlal edildiğini öne sürerek manevi tazminat davası açabilirsiniz. Bu davada sevgilinizin evli olduğunu bilmediğinizi ve sevgilinizin size bu konuda yalan söylediğini ispatlamanız gerekir. Sevgilinizin bu tutumunun Türk Ceza Kanunu anlamında bir suç teşkil etmeyeceği kanaatindeyim.


SİZ SORUN YAZARIMIZ CEVAPLASIN / FERİDE HİLAL İMAL