İmar affı gelecek mi, kimleri kapsayacak? 2020 yılı imar affı var mı? Bakan Murat Kurum'dan flaş açıklama

Türkiye'de milyonlarca kaçak ve iskansız yapıya çözüm getiren İmar Barışı uygulaması geçtiğimiz yıl sona ermişti. Rekor sayıda başvurunun geldiği uygulamayla vatandaşların problemleri çözülürken yeni bir imar barışı sürecinin başlayıp, başlamayacağı da merak konusu olmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan konuyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Kurum yeni bir sürecin söz konusu olmadığını belirtti. Son dakika haberi: Yeni İmar Barışı olacak mı? Bakan Murat Kurum'dan önemli açıklama...

Giriş Tarihi 28 Şubat 2020, 12:07 Güncelleme 28 Şubat 2020, 12:07
İmar affı gelecek mi, kimleri kapsayacak? 2020 yılı imar affı var mı? Bakan Murat Kurum’dan flaş açıklama

İÇİNDEKİLER

2020 yılı imar affı var mı? İmar affı gelecek mi? Soruları vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Bu bağlamda İmar Barışı hakkında son dakika haberi geldi. Bakan Kurum milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren uygulama ile ilgili yeni bir sürecin söz konusu olmadığını söyledi. İzinsiz inşa edilen çoğu gayrimenkul imar affı kapsamındadır. Bu aftan faydalanma hakkı olan kişiler için 6785 sayılı kanun uygulanmaktadır. Öte yandan, kanuna göre, B bendi haricinde belediye ve mücavir alan içerisindeki sanayi, depolama, turistik, tarımsal alanlarda, askeri bölgelerde bulunan yapılar ve boğaz hattında yer alan yapılar imar affı kapsamı dışında yer almaktadır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYIN

YAPI KAYIT BELGESİ AÇIKLAMASI

Bakan Kurum, "Gelinen tarih itibarıyla yaklaşık 30 bin yapı kayıt belgesi aykırılık nedeniyle iptal edilmiştir ve bu yapılara ilişkin de hukuki süreç başlatılmıştır. Her işte olduğu gibi bu süreci de hakkaniyet, eşitlik ve şeffaflık çerçevesinde yönetecek adımlar attık. Yeni bir imar barışı süreci şu an için söz konusu değil" dedi.

İMAR AFFI NEDİR?

İmar durumu, belediyelerden alınan ve bölgedeki imar planlarına ve imar yönetmeliğine göre bir arsanın hangi şartlarda ve ne şekilde kullanılabileceğini detaylı olarak ifade eden bir belgedir. Her türlü yapı, imar durumu belgesinde yer alan bilgiler esas alınarak inşa edilir. İmar durum belgesi için belediyeye bağlı Kadastro Müdürlüklerine müracaat edilmelidir. Kadastro Müdürlüğü'nden edinilecek çap belgesi, tapu, nüfus kâğıdı veya vekil varsa vekaletname gerekir. İmar durum belgesini almak için başvurulacak merci, belediyelerin Kadastro Müdürlükleridir. Belgenin geçerlilik süresi ise 12 aydır.

İmar yönetmeliği, şehrin belediye meclisi tarafından tasdik edildikten sonra yürürlüğe giren yapı düzeni yönetmeliğidir. İmar planı ise, imar uygulaması yapılan bir yerin yapı adalarını, bu adaların düzen ve yoğunluklarını ve de gerekli tüm diğer bilgileri detaylı olarak içeren, kadastro durumu da işlenmiş plana "uygulama imar planı" denir. İmar programı da ilgili yasalar uyarınca belediyelerin, imar planının onaylanmasının ardından, kendi mali imkânlarına istinaden hazırlamakla yükümlü oldukları programdır.

O zaman herkesin aklındaki soruya gelelim: İmar affı ne demektir ve ne zamana kadar geçerlidir?

Gecekondu ve imar mevzuatına göre inşa edilmeyen yapıların uygulanma ve mülkiyet problemlerini düzenleyen kanun imar affı veya imar barışı diye adlandırılır. İlk kez 1984 senesinde çıkarılmış, imar affıyla çarpık ve kaçak yapılaşma engellenmeye çalışılmıştır.

İmar affı, afet bölgesinde bulunan, risk altındaki yapıların düzenlenmesine ilişkin kanunlar dolayısıyla 2012 yılında yürürlükten kalkmakla beraber, daha sonra yapılan değişiklik neticesinde yeniden yürürlüğe 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılmıştır.

İmar Affı Neleri Kapsar?

İzinsiz inşa edilen çoğu gayrimenkul imar affı kapsamındadır. Bu aftan faydalanma hakkı olan kişiler için 6785 sayılı kanun uygulanmaktadır. Öte yandan, kanuna göre, B bendi haricinde belediye ve mücavir alan içerisindeki sanayi, depolama, turistik, tarımsal alanlarda, askeri bölgelerde bulunan yapılar ve boğaz hattında yer alan yapılar imar affı kapsamı dışında yer almaktadır.

İmar Affı Nasıl Hesaplanır

İmar affı dahilinde verilecek Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi mecburi olan bedel, yapının yer aldığı arsanın 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının takribi maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda % üç, ticari kullanımlarda % beş oranında hesaplanmaktadır.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli belirleme aşamasında dikkat edilecekler:

– Yapının yer aldığı arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden edinilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanır.

– Yapının yaklaşık maliyet bedelini belirlerken birim maliyet bedeli;

– Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 ₺ / m2

– 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 ₺ / m2

– 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1.000 ₺ / m2

– 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1.600 ₺ / m2

– Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 ₺ / m2

– Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 ₺ / MW esas alınmak suretiyle hesap yapılır.