SSK ve Bağkur emeklilerine 2020 yılında 3 farklı ek ödeme haberi sevindirdi

Milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği açıklama Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan resmen yayınlandı. Bu ay içinde pazarlık masası kurularak 2020 yılı içinde emeklilere 3 farklı ek ödemenin yolu açılacak. SGK duyurusu ile ilgili detaylar haberimizde...

Giriş Tarihi 17 Şubat 2020, 09:18 Güncelleme 24 Şubat 2020, 10:01
SSK ve Bağkur emeklilerine 2020 yılında 3 farklı ek ödeme haberi sevindirdi

İÇİNDEKİLER

Emekli Promosyon Ücretlerinde Yeni Dönem

Çıkartılan kanunla 2017 yılının Mayıs ayında bu yana emekli vatandaşlara sunulan emekli promosyon ücreti ödemelerinde 3 yıllık sözleşme süresinin sonuna geliniyor. Bu ayın sonundan itibaren emekli vatandaşlara ikinci promosyonları ödenmeye başlayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, Bankalar Birliği ile toplantı gerçekleştirecek. Böylelikle Türkiye'deki milyonlarca emekli vatandaş taahhüt süresi dolar dolmaz, bankasını seçip promosyon ücretinden yararlanabilecek. Genel olarak 300 - 450 TL arasında değişen taban promosyonların da artırılması gündeme geldi. Bankacılık sektöründe faaliyetlerini sürdüren bazı özel bankalar, ek kampanyalar ve koşullar öne sürerek emekli müşterilerine 1.250 TL tutarına kadar promosyon ücreti veriyor. Bankaya yeni müşteri getiren emekli maaş müşterilerine ek ödemeler yapan bazı bankaların promosyon ücretleri 2.100 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Emekli İkramiyesi Mayısta Yatacak

Emekli vatandaşlar 2020 yılında da daha önceki yıllarda olduğu gibi 2 kez bayram ikramiyesi alacak. Tutarlarda herhangi bir değişiklik olmazsa emekli vatandaşlara 1000'er TL ikramiye ödenecek. Emekli vatandaşlar ikramiye tutarlarına da enflasyon güncellemesinin yansıtılmasını istiyor. Enflasyon oranında bir artış yapılması durumunda emekli ikramiyeleri 150'şer lira daha artacak. Artışla ilgili henüz devletin resmi kurumlarından bir açıklama gelmezsen Ramazan Bayramı ikramiyesinin 18-22 Mayıs tarihleri arasında emekli vatandaşlara ödenmesi bekleniyor. Yılda iki kere dini bayramlarda verilen emekli bayram ikramiyesinin ikincisi ise 27-30 Temmuz tarihleri arasında Kurban Bayramı ikramiyesi olarak ödenecek. Bu yıl içinde emekliye toplamda 4.100 TL'ye varan ek ödeme sunulacak.

13 Milyon Emekli Faydalandı

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geçtiğimiz yol itibarıyla yaklaşık 13 milyon emekliye aylıkları karşılığında 300 milyar lira civarında ödeme yaptığı açıklandı. SGK'nın bu yıl emekli vatandaşlara yapacağı aylık ödemesinin 350 milyar lira toplam seviyesine ulaşması bekleniyor. Öte yandan yılda 2 kere verilen emekli bayram ikramiyesi bu yıl da devam edecek. Geçtiğimiz yıl SGK Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyeleri kapsamında emekli vatandaşlara 21,4 milyar TL ödeme yapmıştı.

EMEKLİ EK ÖDEME NEDİR?

5454 sayılı Kanunla emekli ve hak sahiplerinin gelir ve aylık miktarlarına göre her ay belli bir oranda aldıkları ödemeye, ek ödeme denmektedir. 2006 yılına kadar vergi iadesi olarak yapılan ödeme şimdi ek ödeme olarak ödeniyor. Ek ödeme miktarları da her yıl Devlet memuru aylık katsayısında meydana gelen artış oranlarında artırılıyor.