Bugün emekli olabilirsiniz! EYT'yi beklemenize gerek yok!

Türkiye'de milyonlarca çalışanın en büyük amacı erken emekli olabilmektir. Bilindiği gibi EYT yasası gündeme gelmişti fakat henüz net bir şey çıkmadı. Emeklilik için prim ödeme gün sayısı yetmeyen kişilerin neler yapabileceği ve emeklilik için prim günü az olan kişilerin yararlanabileceği yaştan emeklilik üzerinde duracağız.

Giriş Tarihi 17 Şubat 2020, 09:32 Güncelleme 26 Şubat 2020, 10:01
Bugün emekli olabilirsiniz! EYT’yi beklemenize gerek yok!

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca çalışan ve emekli olmak isteyenlere güzel haberlerimiz var. Bu grupta yer alıyorsanız EYT'yi beklemenize gerek yok! Yaştan emeklilik, gerekli prim ödeme sayısını dolduramamış yani yeterince çalışamamış kişilere sağlanan bir hak. Burada şartlar ilk kez sigortalı olunan tarihe göre değişse de, 3 bin 600 gün primle emekli olmak mümkün.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşık 20 yıl aradan sonra ilk kez EYT'liler için somut bir adım atmasının ardından gözler Külliye ve Meclise çevrildi. Prof. Dr. Vedat Bilgin'in hazırladığı ve EYT derneği ile yaptığı görüşmenin ardından EYT için çözüm artık mecliste. Meclisin açılmasıyla birlikte ilk gündem maddesi yeni yargı reformu olmasına rağmen hemen akabinde EYT yasası hakkında düzenlemeler yapılması bekleniyor.

Özellikle prim günlerini doldurmuş ancak yaş sınırına takılan yüzbinlerce kişi meclisten çıkacak EYT kararını dikkatle takip ediyor. Ulusal basında yer alan haberlere göre EYT için üç ana sistem görüşülüyor.

Bunlardan en önemlisi prim günlerinin doldurarak emekli olamaya hak kazanmayı bekleyenler geliyor. Mevcut sitemde kadınlar 55 erkeklerde 58 yaş sınırı varken 1999 ve öncesi işe giriş olan ve sigorta olanların EYT'den çıkacak herhangi bir değişiklikte kesin emekli olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verilen raporda yasanın geçmesi halinde hemen emekli olacakların sayısı yaklaşık 700 bin civarında olması bu ihtimali kuvvetlendiriyor. Yine EYT kapsamında olan kişiler ise zamana yayılarak emekli edilmesi bekleniyor.

EYT'DE SON DURUM NEDİR? BAKAN SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Uzun zamandır tartışılan EYT durumu hala bir çözüme kavuşturulamadı. Herkes EYT'de son durumu merak ederken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan EYT'lileri üzecek açıklamalar geldi.

EYT bekleyenlerin yaş ortalamasının 48 olduğunu belirten Bakan Selçuk, bu yaşta emekli olunamayacağını söyledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, CNN Türk'te Hakan Çelik'in canlı yayın konuğu oldu. Bakan Selçuk, programda EYT konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Selçuk, şunları söyledi: "Bizim tabirimizle, emeklilikte yaşı tutmayanlar. Biz bu kavramı kullanmayı tercih ediyoruz. EYT tabii kolay bir konu değil.

SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

EYT DÜZENLEMESİ

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlara dair umutlar artık tükenme noktasında. Cumhuırbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından düzenlemenin uygulamaya girmeyeceği belirtildi. Önümüzdeki süreçler için bir sürpriz gelişme olup olmayacağını merak eden vatandaşlar siyasilerin açıklamalarını merak ediyorlar. Bu noktada EYT'ye dair son değerlendirme Çalışma Bakanı Zehra Zümrtü Selçuk'tan geldi. Bakan Selçuk açıklamasında EYT'lilerin ortalama 53 yaşında emekli olduğunun üzerinde durdu.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Zaman zaman milletvekilleri tarafından gündeme getirilen EYT yasası 2019'da çıkmadı. Son ana kadar çözüm bekleyen Emeklilikte yaşa takılanlar TBMM'nin tatile girmesi sonrasında umutlarını 2020 yılına taşıdı.

EYT ÇIKARSA KİMLER YARARLANACAK?

EYT kanunun Meclis'te görüşülmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı girişi bulunan kişileri kapsayacağı belirtiliyor. 1999'da yürürlüğe alınan 4447 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kadın sigortalılıklarda 58, erkek sigortalılarda ise 60 olarak belirlenmişti. Emeklilik için prim gün sayısı da 7 bine çıkartılmıştı. Bu yüzden de EYT kanunu çıkarsa 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan sigortalılar, kanunun kapsamında bulunacak.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Yapılan söz konusu değişiklikle 8 Eylül 1999'da sigortalı olanlardan emekli olma tarihleri 15 yıla kadar uzayanlar oldu. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. İşte EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasıyla, 8 Eylül 1999'da sigortalı olup, getirilen kademeli yaş şartından dolayı emekli olacağı tarih uzayanlardan, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayıp yaşın dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi amaçlanıyor.