Erken emeklilik için müthiş kural! Yeni çözüm 6 yıl erken emekli ediyor

Milyonlarca çalışanın en önemli amacı bir an önce emekli olmaktır. Bu bağlamda erken emeklilik için çeşitli formüller vardır. Haberimizde bu formülleri sizler için derledik. Emeklilik için birinci müjde çocuklar. Kadın çalışanlar çocukları üzerinden prim kazanma imkanı buluyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün tam olarak 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş anne, 3 çocuğu varsa 6 yıl emekli olabilir. Burada tek şart aranıyor borçlanacağı çocukların sigortalı bir işteyken dünyaya gelmesi. Askerlik emekliliği geriye çekiyor. Erkeklerde askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hemde prim kazanma imkanı sunuyor.

Giriş Tarihi 14 Şubat 2020, 10:09 Güncelleme 14 Şubat 2020, 10:16
Erken emeklilik için müthiş kural! Yeni çözüm 6 yıl erken emekli ediyor

İÇİNDEKİLER

Erken emeklilik için 5 formül yayınlandı. Ancak içlerinde hiç bilinmiyen bir tanesi var ki. Erken emekli olmak her çalışanın hayali. En çok merak edilen ne zaman emekli olurum için sizlere kesin 5 yolu açıklıyoruz. Başka emeklilik ve erken emeklilik yolu bulunmadığını sizlere söyleyelim. Yoğun stres ve tempoda uzun yıllardır sürdürdüğünüz çalışma hayatınızda herkeste olduğu gibi sizin de doğal olarak en büyük arzunuz rahat ve yaşam kalitesi yüksek bir emeklilik hayatıdır. Eğer emekliliğiniz için şimdiden planlamalar yapıyorsanız, ne zaman emekli olacağınızı önceden bilmediğinizde/hesaplamanızda fayda var

Emeklilik için 5 fırsat!

Ne zaman emekli olurum sorusu en çok merak edilen soru. Bunun için yıl, yaş ve prim şartı bulunuyor. Bazı durumlarda erken emekli imkanı sunuluyor. En büyük hayallerden biri emeklilik maaşı olanlar için, geçen süre, prim ve yaş şartlarıyla 5 önemli fırsatı biraraya getirdik.

Çocukların kazandırdığı bilinmiyor!

Emeklilik için birinci müjde çocuklar. Kadın çalışanlar çocukları üzerinden prim kazanma imkanı buluyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün tam olarak 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş anne, 3 çocuğu varsa 6 yıl emekli olabilir. Burada tek şart aranıyor borçlanacağı çocukların sigortalı bir işteyken dünyaya gelmesi.

Askerlik Geriye çekiyor!

Askerlik emekliliği geriye çekiyor. Erkeklerde askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hemde prim kazanma imkanı sunuyor. Sigortalıların askerlikte geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını para ödeyerek emeklilik hesaplarına saydırmaları imkanı var. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihi borçlandığı gün kader geriye gidiyor. 1990 girişli birisi 1 yıl askerlik borçlanırsa 1989 girişli oluyor ve şartları buna göre belirleniyor. En az 1 yaş önce emeklilik imkanı doğuyor.

10 Yıl Prim yetiyor!

Kısmi emeklilik yöntemiyle 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daa fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde 60'tan başlıyor. Böylece yaşı gelmiş ama çalışma imkanı olmayan sigortalılar kısmı emeklilik imkanıyla beklemeden maaş almaya başlayabiliyor. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalılar için halen geçerli bu yolla birlikte prim 4500 ve yıl şartı 25 olarak gözüküyor.

En önemlisi: Sağlık Mazereti

Sağlık durumu iyi olmayanlar için 2 türlü erken emeklilik imkanı var. Malulen emeklilikle sigortalı olduktan sonra ortaya çıkan rahatsızlıklar geçerli sayılıyor. Eğer çalışırken iş yapabilme gücünüzü kaybettiyseniz sağlık raporu larak bu imkandan yararlanıp emekli olabilirsiniz. En az 10 yıl sigortalı olup, toplam olaran 1800 gün beya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derece malul olan sigortalılar için, sigortalılık süresi aranmaksızın, 1800 gün bildirmek şartıyla malulen emeklilik imkanı veriliyor. Engelli çalışanlar için en az yüzde 40, engellilik ile ilgili vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kaar süreyle emekli olabiliyor.

Bu mesleklerde çalışanlar dikkat!

FHZS, Kanunun Fiili Hizmet Süresi Zammı diye tarif ettiği bu avantaj belli mesleklere uygulanıyor. Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar sigortalılık sürelerini belli oranda gün ekleyerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkanına kavuşuyor. Yeni bir yılda 12 ay çalışmış birisi 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor ve işe giriş tarihi 3 ay geri çekilir. Bu formülle de normal çalışanlara göre erken emeklilik ortaya çıkıyor.

Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim Öğren

Yoğun stres ve tempoda uzun yıllardır sürdürdüğünüz çalışma hayatınızda herkeste olduğu gibi sizin de doğal olarak en büyük arzunuz rahat ve yaşam kalitesi yüksek bir emeklilik hayatıdır. Eğer emekliliğiniz için şimdiden planlamalar yapıyorsanız, ne zaman emekli olacağınızı önceden bilmediğinizde/hesaplamanızda fayda var. Böylelikle emeklilik hayatınızdaki koşulları değiştirebilecek adımlar geç kalmadan atabilirsiniz. Ne zaman emekli olabileceğinizi Sosyal Güvenlik Kurumu'nun e-Devlet Kapısı üzerinde hizmete sunduğu "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim" ekranından kolayca öğrenebilirsiniz.

SGK Ne Zaman Emekli Olabilirim Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi internet sayfası üzerinden mevcut sigortalılık bilgileriniz üzerinden hangi tarihte emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ancak ne zaman emekli olabilirim sorgulamalarında alacağınız sonuçlar ile SGK resmi verileri arasında farklılık olabileceğinden, kesin sonuç olmadığına dikkat etmelisiniz. Yine de buradan yapacağınız sorgulamalarda emeklilik tarihinizi kolayca hesaplayabilmeniz mümkündür.

• SGK ne zaman olabilirim uygulamasına ulaşarak, emeklilik tarihi sorgulamanızı yapabilmek için "e.sgk.gov.tr" adresine erişim sağlamalısınız.

• E-SGK sayfasında "Vatandaş" kategorisine giriş yapmalısınız.

• Vatandaş kategorisinde yer alan e-hizmetler arasında sigortalılık durumunuza göre 4A/4B/4C ne zaman emekli olabilirim uygulamalarından sizin için uygun olanını seçmelisiniz.