Emekliye 405 TL! Aile yardımı, intibak, ücretsiz ulaşım ve indirimli tatil...

SSK, SGK ve Bağ-Kur emeklisi vatandaşlar geçen ay zamlı maaşlarını almışlardı. Şimdi ise milyonlarca emeklinin gözü aile yardımı, intibak, ücretsiz ulaşım ve indirimli tatil gibi konulara odaklanmış durumda. Özellikle intibak yasası oldukça araştırılıyor. Son gelen haberlerde ise, Memur emeklileri maaşlarındaki kurum kaynaklı farkın giderilmesini istiyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olan SSK'lılar ile Bağ-Kur emeklileri de 2000'den önce emekli olanlara yapılan intibak düzenlemesinin kendileri için de hayata geçirilmesini bekliyor. İntibak talebi hayata geçerse milyonlarca emeklinin maaşı artacak. Emeklilere yaklaşık 2 milyon SSK'lının yararlandığı ilk intibaktaki gibi 50 ile 355 lira arasında zam yolu açılacak.

Giriş Tarihi 14 Şubat 2020, 14:19 Güncelleme 14 Şubat 2020, 14:43
Emekliye 405 TL! Aile yardımı, intibak, ücretsiz ulaşım ve indirimli tatil...

İÇİNDEKİLER

Memurların bu ay maaşlarıyla birlikte aile yardımı da artarken, emekliler de bu ödemeden almak istiyor. Aynı zamanda emekli vatandaşlar tarafından KPDK gündeminde bu konunun ele alınıp sonuçlandırılması beklenmektedir. Emekliler; aile yardımı, intibak, ücretsiz ulaşım, indirimli tatil ve yaşı bekleyene sağlık kararı istiyor. İntibak için kanun teklifi Meclis komisyonuna ulaştı. Teklif hayata geçerse, statü ayrımlarından kaynaklı dengesizlik giderilecek. Yaklaşık 5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine 355 liraya varan zammın önü açılacak. Emekli maaşlarıyla ilgili son dakika haberleri ve gelişmeler takvim.com.tr'de...

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

EMEKLİLERE 405 TL EK GELİR

Son KPDK'da, bundan sonra yapılacak toplantıların gündemli olarak yapılması kararlaştırıldı. Bu bağlada emekli vatandaşlar tarafından KPDK gündeminde bu konunun ele alınıp sonuçlandırılması beklenmektedir.

KPDK toplantısında bu talep kabul edilip hayata geçirilirse çalışmayan eş için emeklilere 332 TL verilecek. Bunun yanı sıra 6 yaş üstü çocuk için de 36,52 TL ödeme yapılacak.

Ayrıca eşi çalışmayan ve 2 çocuğu 6 yaş üstü olan emekli vatandaşlar 405 TL aile yardımı alabilecek.

EMEKLİLERİN TALEPLERİ

Cepleri rahatlatacak bu talepler kabul edilirse, sadece memur emeklileri için değil, tüm emekliler için hayata geçirilmesi bekleniyor.

SON DAKİKA SGK HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İşte o talepler:

● Emeklilere de memurlar gibi aile yardımı verilsin.

Emekli kamu görevlileri, yaş sınırı olmaksızın toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandırılsın.

● Aynı unvanlı kadro ya da görevden emekli olanlar arasında kurum kaynaklı emekli maaşı farkının giderilmesi amacıyla; düşük maaş sahiplerine aradaki fark kadar ilave ödeme gerçekleştirilsin.

● Emekli kamu görevlileri ile dul ve yetimler, kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen tüm eğitim ve dinlenme tesislerinden, yüzde 50 indirimli yararlansın.

● Emekli aylığı bağlanabilmesi için gerekli olan koşulları yaş koşulu dışında sağlayarak, görevden kendi ayrılanlar Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlandırılsın.

Son KPDK'da, bundan sonra yapılacak toplantıların gündemli olarak yapılması kararlaştırıldı. Emekliler, KPDK gündemine bu konunun da alınıp sonuçlandırılmasını istiyor.

Eğer talep kabul edilirse, aile yardımı emekliler için de hayata geçirilecek. Çalışmayan eş için aylık 332 lira verilirken, 6 yaş üstü çocuk için ise 36,52 lira ödenecek.

Eşi çalışmayan, 6 yaş üstü 2 çocuğu olan emeklinin aylık aile yardımı 405,04 lirayı bulacak.

AİLE YARDIMI NEDİR?

Evli olan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 2.134, çocuklarından her biri için de 250 gösterge rakamının (72'nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Dul memurların çocukları için yukarıdaki fıkralar hükmü uygulanır. Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir. Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir.

AİLE YARDIMINI KİMLER ALABİLİR?

Aile Yardımı Ödenenler:

1) Çalışmayan veya emekli olmayan eşlere ömür boyunca,

2) Erkek çocuklarına öğrenci olsa da olmasa da 25 yaşına kadar,

3) Kız çocuklarına çalışmadıkları ve evli olmadıkları sürece yaş şartı aranmaksızın ölünceye kadar ve,

4) Memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için ödenir.

Aile Yardımı Ödenmeyenler:

1) Evlenen çocuklar ve çalışan veya emekli maaşı alan eş için,

2) 25 yaşını dolduran çocuklar için, (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışama derecede malûllükleri resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.)

3) Kendi hesabına ticaret yapan/gerçek-tüzel kişiler yanında menfaat karşılığı çalışan çocuklar için, (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç),

4) Burs alan veya devletçe okutulan çocuklar için ödenmez.

EMEKLİ MAAŞLARINA NE KADAR İNTİBAK ZAMMI YAPILACAK?

Bu konuda gelebilecek bir müjdeli haberle maaşlarda en az 55 TL zam olacak. Bu zam oranı çeşitli etkenlere bağlı olarak 355 TL'ye kadar çıkabilecek. Emeklilere intibak düzenlemesi konusunda atılabilecek adımları ve Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda herhangi bir çalışması olup olmayacağı merak eediliyor.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NDAN EMEKLİYE İNTİBAK ADIMI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2020 yılında emeklilere intibak düzenlemesi konusunda çalışma yapması bekleniyor. A Haber tarafından yapılan bir haberde, bakanlığın bu konuda detaylı bir çalışma gerçekleştirebileceği ifade edildi.

5 MİLYON KİŞİ YARARLANACAK

İntibak talebi hayata geçerse milyonlarca emeklinin maaşı artacak. Emeklilere yaklaşık 2 milyon SSK'lının yararlandığı ilk intibaktaki gibi 50 ile 355 lira arasında zam yolu açılacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı detaylı bir çalışma gerçekleştirecek. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak. Türkiye Emekliler Derneği, çıkacak bir intibak düzenlemesinden yaklaşık 5 milyon emeklinin yararlanabileceğini belirtiyor. Meclis komisyonuna gelen intibak düzenlemesinin, bu yıl içinde Meclis gündemine gelmesi ve maaşların düzeltilmesi bekleniyor

EMEKLİ MAAŞI SON DAKİKA İNTİBAK ZAMMI HABERLERİ