Bankalardan kredi sicili nasıl, hangi şartlarla temizlenir ve silinir?

Bankalardan kredi alan ve borçlarını çeşitli nedenlerle ödeyemeyen birçok vatandaş kara listede ve sicil affı bekliyor. Peki 2020 yılında sicil affı gelecek mi? Sicil affı gelirse şartlar ne olacak ve kimleri kapsayacak? Borcunu ödeyemeyenler kara listelerden ne zaman temizlenir ve silinir?

Giriş Tarihi 14 Şubat 2020, 09:07 Güncelleme 05 Mart 2020, 11:22
Bankalardan kredi sicili nasıl, hangi şartlarla temizlenir ve silinir?

İÇİNDEKİLER

Sicil affı vatandaşlar tarafından bekleniyor. Çeşitli sebeplerden dolayı kredi ya da kredi kartını borcunu ödeyemeyenler, yeni bir kredi ya da kredi kartı başvurusu yaptıklarında kara listeye takılıyorlar. Kredi sicil affı ise kara listeye girmiş kişilerin isimlerinin bu listeden kaldırılması demektir. Kredi sicilinin bozulması anlamına gelen kara listeden çıkabilmek için öncelikle borcunuzu ödemeniz sonra da beş yıl beklemeniz gerekiyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Bazı İstatistikler

Kara liste ve kredi sicili demişken bazı teknik analizlere burada ihtiyaç var. Hesaplanan verilere göre Türkiye'de yaklaşık olarak 65 milyon kişide kredi kartı bulunuyor. Kredi kartlarına toplam 100 milyar TL'den fazla borç var. Bunlardan yaklaşık yüzde 5'i malesef kara listeye girdi. Yani takibe düştü. Kredi kartı borcunu ödeyemenlerin sayısı ise 2 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Bankaların Kara Listesinden Nasıl Çıkılır? Sicil Nasıl Temizlenir?

Herhangi bir sebeple bankadan kredi çektiyseniz, kredi kartı kullandıysanız, karşılıksız çek veya senet gibi işleminiz varsa kara listeye girmişsiniz demektir. Kara listeye girmeniz aslında bankaların kendini koruduğu anlamına gelir. Sistemsel olarak böyle bir kural ve şart mutlaka gerekiyor. Çünkü herkes bankadan kredi alır ve ödemezse Türkiye'de banka ve bankacılık sistemi çöker ve bu kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılan bir kolay kazanç aracı olur.

Hal böyleyken kara listeden nasıl çıkılır, sicil nasıl temizlenir diye düşünüldüğünde bunun için olması gereken en kolay şey sicil affının çıkması. Bu konuyla ilgili 2020 yılı umutlu bir yıl olabilir. Ak Parti'den bu konuyla ilgili bazı çalışmalar yapıldığı yönünde bilgiler sızıyor.

2020 Yılında Sicil Affı Gelir Mi? Kara Listeler Temizlenir mi?

2020 yılı genel olarak dünyada iyi başlamasa da kredi sicili bozuk vatandaşlar için çok kötü geçeceğe benzemiyor. Kredi kartı borcu olanlar için en büyük umut kapası 2020 yılında gelecek sicil affı ve kara listelerin temizlenmesi. Bu konu hemen hemen borcu olan herkesi yakından ilgilendiriyor. Çünkü kara listede olanlar ve sicili bozuk olanlar başka bir bankadan herhangi bir şekilde kredi kartı kullanamıyor, ihtiyaç, taşıt veya konut kredisi alamıyor. Bu da hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Mevcut üzüntüsüne üzüntü katıyor.

Konuyla ilgili yapılan değerlendirmeler incelendiğinde Ak Parti cephesinde önemli gelişmeler yaşandığı duyumlar arasında.